Vis & water

Europese sportvissers op de bres voor Spaanse meervallen en karpers (video)

10599
26 mei 2016

Ten gevolge van een totaal verkeerde interpretatie van de Europese regelgeving dreigt de Spaanse overheid een belangrijk deel van de visstand in Spanje uit te roeien. Het betreft hier vooral karper en meerval, vissoorten die in dit land ineens als exoot worden bestempeld.

(foto karper: Craig Reid?)

Spanje is een van de mooiste sportvislanden ter wereld. Vooral dankzij de grote meervallen en de prachtige schubkarpers van de Ebro. Deze soorten zijn hier weliswaar ooit door toedoen van de mens terechtgekomen, maar hebben hun eigen plek in het ecosysteem gevonden.

Dat ze hier zo succesvol zijn heeft te maken met het gunstige klimaat en de enorme voedselrijkdom van veel Spaanse rivieren en meren. Rivieren als de Ebro, maar ook de meren van Extremadura, vormen een ideaal leefmilieu voor deze soorten.


(foto: Thomas Sintobin)

Ingeburgerd


Het is te gek voor woorden dat deze vissen nu als ongewenste exoot worden bestempeld en – nog erger – dat ze massaal zouden moeten worden uitgeroeid. En dat met de KRW als uitgangspunt. Dat laatste raakt kant noch wal. In de Europese lijst van invasieve exoten (zeg maar exoten die onwenselijk zijn) ontbreken karper en meerval uitdrukkelijk.

Logisch: dit zijn soorten die hun plek in het ecosysteem al lang hebben gevonden en zodoende als ‘ingeburgerd’ worden beschouwd. Daarnaast komen deze soorten al tientallen – en soms wel honderden – jaren voor in een aaneengesloten leefgebied.

Overigens zijn de Europese meerval en de karper in het overgrote deel van Europa gewoon inheems. Het slaat dus nergens op om beide soorten als invasieve exoot te bestempelen.

Ruimen


Het uitroeien van deze dieren zal een grote ecologische ramp teweegbrengen. Een van de voorstellen is namelijk om dit te doen met rotenon. Dit zeer dodelijke gif zal bijvoorbeeld ook de bijzondere Iberische barbeel (een inheemse soort) treffen. Daarbij zal elke maatregel gericht op het uitroeien van karper en meerval leiden tot een toename van de voortplanting van beide soorten. Het aquatisch milieu is en blijft immers zeer geschikt voor deze vissoorten.

Dat wordt dus dweilen met de kraan open. En dan hebben we het nog niet over het welzijnsaspect van het uitroeien van letterlijk miljoenen kerngezonde dieren.

Oorspronkelijke staat


Wil de Spaanse overheid een meer oorspronkelijke visstand realiseren, dan is de enige optie om de betreffende wateren weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Dat betekent het opheffen van migratiebarrières als stuwen en dammen en het aandeel voedingsstoffen in het water reduceren. Ieder water krijgt namelijk de visstand die het verdient.

Daarom heeft Sportvisserij Nederland zich in het verleden ook met succes verzet tegen het Actief Biologisch Beheer. Dit was gericht op het ruimen van brasems om het water helder te krijgen. Een cynische maatregel waarbij het middel uiteindelijk (veel) erger bleek dan de kwaal.

Steun


Sportvisserij Nederland zal via de European Anglers Alliance haar Spaanse zusterorganisatie steunen in de strijd tegen het moedwillig uitroeien van unieke vissoorten. Natuurlijk in het belang van deze vissen zelf, maar ook voor het behoud van een kerngezonde toeristisch recreatieve sector.



Honderdduizenden sportvissers reizen speciaal naar Spanje om op meerval en karper te vissen en zorgen zo voor de broodwinning van een grote groep mensen.

Protesten

Spaanse sportvissers gingen massaal de straat op. Op 5 juni zal wederom een protest plaatsvinden in Madrid. Bekijk de video:

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.