HSV Service

Vraag en antwoord: sportvisserij Op weg naar SAMEN één

1744
04 sep 2024

Om ook in de toekomst te kunnen blijven vissen is één sterke sportvisserijorganisatie van groot belang. Daarom zetten de zeven hengelsportfederaties en Sportvisserij Nederland op dit moment grote stappen om de krachten te gaan bundelen. In dit artikel nemen we je mee in wat er precies gaande is en waarom dat voor jou als sportvisser van belang is.

Wat is ‘Op weg naar SAMEN één’?

Verspreid over Nederland zijn er circa 700 hengelsportverenigingen die elk lid zijn van één van de zeven hengelsportfederaties. Die zijn op hun beurt weer aangesloten bij Sportvisserij Nederland. De zeven federaties én Sportvisserij Nederland hebben op 7 maart 2024 tijdens de extra Algemene Ledenvergadering van Sportvisserij Nederland het voornemen aangenomen om – in plaats van acht aparte, autonome organisaties – samen één sportvisserijorganisatie te gaan vormen. Vandaar ook de naam ‘Op weg naar SAMEN één’.

Waarom wordt naar één sportvisserijorganisatie toegewerkt?

De georganiseerde sportvisserij wil dat iedereen op een duurzame en verantwoorde manier kan sportvissen. Om dat te realiseren werken we toe naar één slagvaardige en efficiënte organisatie. Betere samenwerking en centraler beleid maken dat we effectiever kunnen werken en beter kunnen focussen op onze gezamenlijke doelen. Een toekomstbestendige sportvisserijorganisatie zorgt ervoor dat we servicegerichter kunnen werken en de uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden.

Hoe wordt er toegewerkt naar één sportvisserijorganisatie?

Voordat we als één organisatie verder kunnen, moet er nog veel gebeuren. Een speciaal opgericht transitieteam werkt aan een eenwordingsplan dat tijdens de algemene ledenvergaderingen van de federaties (medio 2025) wordt voorgelegd aan de hengelsportverenigingen. Het transitieteam bestaat uit een sterke vertegenwoordiging van de federaties en directieleden van Sportvisserij Nederland. Jan Willem Landré is aangesteld als ‘externe’ programmamanager die het transitieteam ondersteunt.

Wat betekent dit straks voor mij als sportvisser?

Als sportvisser zal je voorlopig weinig merken van het werk achter de schermen. Deze stappen zetten we echter omdat we ervan overtuigd zijn dat we hiermee als organisatie – en daarmee als sportvisserijsector – straks veel sterker staan. Zo kunnen we onder andere gerichter inzetten op gezamenlijke belangenbehartiging van lokaal tot internationaal niveau, meer doen voor de visstand en onderwaternatuur, de sportvisserijmogelijkheden verbeteren, betere ledenservice bieden en sportvissers nog beter van relevante informatie voorzien.

Wanneer is de eenwording gereed?

Het streven is om per 1 januari 2026 als één gezamenlijke organisatie naar buiten te treden. Dat lijkt nu wellicht nog ver weg, maar er moet de komende anderhalf jaar nog veel worden gedaan om deze stap te verwezenlijken. Zo zijn er maar liefst achttien verschillende werkgroepen opgericht die – elk met een ander onderdeel van de eenwording – aan de slag zijn gegaan en gerichte doelen hebben gekregen. Denk bijvoorbeeld aan de werkgroepen visrechten, controle en handhaving, wedstrijden, vrijwilligers, maar ook aan een speciale werkgroep voor een nieuwe naam, huisstijl, logo en website.

Hoe word ik op de hoogte gehouden en waar kan ik terecht met vragen?

We kunnen ons voorstellen dat je als sportvisser meer wilt weten of vragen hebt over dit proces. De federaties en Sportvisserij Nederland houden je op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen via Hét VISblad, onze websites, social media én de digitale nieuwsbrief. Met vragen kun je terecht bij transitieteam@sportvisserijnederland.nl. Ook kun je jouw eigen hengelsportvereniging of de federatie waar jouw vereniging bij is aangesloten benaderen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.