HSV Service

Leestip: nieuws over Vissen voor Verbinding (video)

2279
03 apr 2023

Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. De terugkeer van de iconische trekvis, de zeeforel, staat centraal. Maar ook andere vissoorten profiteren zoals de paling, winde en stekelbaars. Hieronder lees je het laatste nieuws over dit project.

Monitoring in praktijk

Binnen het Vissen voor Verbinding project worden verschillende maatregelen getroffen om de verbinding tussen het Lauwersmeer en de Waddenzee voor trekvissen te verbeteren. Monitoring speelt hierbij een belangrijke rol. Hoeveel vis zwemt er rond in het Lauwersmeer? Wat is de soorten samenstelling? En hoe staat het met de waterkwaliteit? Lees hier meer.

Een kijkje op het Lauwersmeer:



Jonge forellen uitgezet op grindbedden Grootte Diep

In de bovenlopen van het Peizerdiep worden binnen het Vissen voor Verbinding project jaarlijks in het voorjaar zeeforel-broedjes uitgezet. Dit gebeurt met hulp van vrijwilligers van de Noord-Nederlandse Vliegvisvereniging (NNVV). De zeeforel groeit op in de bovenlopen. Zodra ze 15 tot 20 centimeter lang zijn zwemmen ze stroomafwaarts naar zee. Daar groeien ze verder om uiteindelijk weer naar de oorspronkelijke plaats van uitzet terug te zwemmen. Dit gedrag wordt ook wel ‘homing’ genoemd. Check hier meer.



Unieke samenwerking

Verschillende organisaties werken binnen het project Vissen voor Verbinding samen aan de terugkeer van de iconische trekvis. Partners in het project zijn: Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Groningen Drenthe, Sportvisserij Fryslân, Hogeschool Van Hall-Larenstein, Waterschap Noorderzijlvest en Provincie Groningen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.