HSV Service

Reddingsacties vissen in nood

4753
10 aug 2022

Deze zomer is extreem droog en daardoor dreigt op veel plekken vissterfte vanwege de lage waterstanden. Hengelsportverenigingen en -federaties zijn daarom door het hele land in actie gekomen met hun calamiteitenteams. Zo hebben zij vele duizenden vissen weten te redden uit bijna drooggevallen wateren.

De reddingsacties bleven niet onopgemerkt bij diverse media zoals de NOS, RTL en SBS. Zo kwam Bennie van Til (voorzitter van Hengelsport Federatie Midden Nederland) in het NOS Radio 1 Journaal aan het woord over de droogteproblematiek met betrekking tot de visbestanden (klik hier om het fragment terug te luisteren). Ook in het Jeugdjournaal zat recentelijk een item waarin medewerkers van diverse hengelsportfederaties uitleg geven over hoe zij de vissen uit droogvallende wateren redden.


Ook het Jeugdjournaal besteedde aandacht aan de reddingsacties.

Ook diverse regionale en lokale media besteedden hier aandacht aan. Zo maakte Omroep Brabant een videoreportage met Niels Houben van Sportvisserij Zuidwest Nederland. Bij Boekel stapte hij een bijna drooggevallen sloot in om de daar aanwezige vissen met het elektro-visapparaat af te vangen. De vissen kregen een veilig heenkomen in het nabijgelegen riviertje de Leijgraaf, onder Niels’ motto: ‘elke geredde vis is er eentje’. Klik hier om de video van Omroep Brabant over de Visambulance te bekijken.

Droogtefolder

Door de steeds drogere zomers en bijkomende lage waterstanden – een gevolg van de klimaatverandering – komen vissen de laatste jaren steeds vaker in nood. Daarom heeft Sportvisserij Nederland eerder dit jaar een speciale ‘Droogtefolder’ uitgebracht waarin oplossingen worden aangedragen. Het document is primair gericht aan medewerkers en bestuurders van gemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat en sorteert voor op een ander waterbeheer in Nederland. De kern daarvan is om water langer vast te houden zodat er in tijden van droogte voldoende water beschikbaar is. Ook moet bij de inrichting van wateren (beter) rekening worden gehouden met vis.


In de Droogtefolder wordt een ander waterbeheer voorgesteld om bovenstaande situaties te voorkomen.


Vissterfte melden

Gaat het onverhoopt toch ergens fout, dan zijn met de meeste waterschappen afspraken gemaakt om vis te redden. De regionale sportvisserij kan daarbij tegenwoordig vaak ook de VISambulance inzetten. Zie jij ergens dode vissen drijven en/of op grote schaal vis aan het wateroppervlak naar lucht happen? Maak hier dan direct melding van bij het waterschap en/of je federatie zodat zij deskundige hulp kunnen inschakelen. Ga vooral niet op eigen houtje aan de slag, want dan doe je – ondanks je goede bedoelingen – al snel de verkeerde dingen.

Hieronder vind je meer links naar items over reddingsacties:

-> "Sportvissers in Oost-Nederland redden deze zomer duizenden vissen van wisse dood" (Tubantia)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.