HSV Service

Vrijwilliger van de maand: 'Alles voor mijn cluppie'

2223
28 mei 2022

De hengelsport drijft op de inzet van vrijwilligers. Zowel verenigingen, federaties als Sportvisserij Nederland kunnen niet zonder de hulp van enthousiaste sportvissers. Ik weet nog als de dag van gisteren hoe ik zo’n vijftig jaar geleden in één klap verliefd werd op deze vijver”, vertelt Peter Jansen (64) terugblikkend op zijn eerste ‘ontmoeting’ met het stukje natuur onder de rook van Heerlen.

“De mix van een prachtige omgeving, goede bereikbaarheid en fijne mensen maken dat ik nog steeds verzot ben op deze plek. Daarin ben ik niet de enige: iedereen die hier weleens komt vissen, is na afloop enthousiast.” De geboren en getogen Heerlenaar heeft zijn hart verpand aan de vijver van de  plaatselijke H.S.V. Heksenberg en is als allround vrijwilliger én penningmeester een bekend gezicht bij de vereniging

Hechte vereniging

 
Dat is een hechte club, want Jansen schetst dat de vereniging zo’n driehonderd leden telt waarvan het merendeel 40 tot 60 jaar is. “Ons vijftallige bestuur is nu al zo’n 25 jaar samen en in het algemeen hebben we weinig verloop van leden. Daardoor is het ook een ‘stabiele’ club.

Qua jeugd doen we ons best, maar toch groeien we maar mondjesmaat. Kinderen hebben tegenwoordig de keuze uit tientallen hobby’s. Door het internet verwachten veel kids ook direct grote vissen te vangen. De jongeren die hier komen, vissen vaak slechts een paar keer per jaar met een dagvergunning.”
 

Visstandbeheer

 
De gezonde en aantrekkelijke visstand – een mix van met name voorn, brasem en karper – in de vijver van een kleine twee hectare is deels aan Jansen te danken. In de loop der jaren is hij flink met het water in de weer geweest.

“Mijn ‘loopbaan’ als vrijwilliger hier begon ooit toen ik besloot een handje te helpen met het maaien van het riet. Vervolgens kreeg ik zo’n 25 jaar geleden het aanbod om de cursus visstandbeheer van Sportvisserij Nederland te volgen; een kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Met dat diploma op zak ben ik vervolgens ook het visstandbeheer gaan doen – inclusief het beheer van de oevers en het aangrenzende groen.

Op mijn initiatief ontwikkelden we een speciale paaivijver voor blankvoorn, beschermd met gaas om predatie door visetende vogels tegen te gaan. Dat is echt een succes geworden: tegenwoordig komt elke winter zo’n vijfhonderd kilo voorn uit die vijver voort. Dit concept werd al snel gekopieerd door diverse verenigingen in de omgeving – daar ben ik stiekem best wel trots op.”

Steentje bijdragen

 
Jansen is penningmeester maar omschrijft zichzelf als een typische allround vrijwilliger. “Het leegmaken van de vuilnisbakken langs de vijver hoort daar dus bijvoorbeeld ook bij”, licht hij toe. “Als er klussen op de rol staan stuur ik een appje om wat leden op te trommelen en voor speciale materialen en aanpassingen aan de vijver – zoals de aanleg van een natuurvriendelijke oever – schakel ik soms met de gemeente, waarmee het contact over het algemeen goed is.”



Het doet hem goed om met zijn vrijwilligerswerk een steentje bij te dragen aan zijn hobby. “Want dáár gaat het voor mij om: dat je ergens niet alleen zélf plezier aan hebt, maar ook nog iets bijdraagt. Vele handen maken licht werk, zeker als meer sportvissers die instelling hebben. Ooit heb ik gezegd dat ik stop op mijn 65ste, maar dat ga ik bijstellen. Daarvoor vind ik het werk nog veel te leuk.”

Ben jij na het lezen van dit artikel ook geïnspireerd om je steentje bij te dragen? Neem dan contact op met je hengelsportvereniging of -federatie.

Bron: Hét VISblad - juni 2022

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.