Achter de schermen verrichten de zeven hengelsportfederaties en Sportvisserij Nederland dagelijks belangrijk werk zodat jij met een gerust hart naar de waterkant kunt voor je volgende visavontuur. Momenteel werken deze acht organisaties toe naar één daadkrachtige en efficiënte organisatie die zorgdraagt voor een toekomstbestendige sportvisserij. Medewerkers van verschillende afdelingen vertellen hoe zij dit nu én in de toekomst gaan doen.
Verenigingsadvies
De verenigingsadviseurs van de hengelsportfederaties staan in nauw contact met de hengelsportverenigingen in hun regio. Behalve dat zij regelmatig een-op-een contact hebben organiseren de adviseurs ook regioavonden en Hengelsport Cafés waar verenigingen kunnen bijpraten over de regionale ontwikkelingen. “Het adviseren over visrechten heeft de grootste impact op de sportvisserij”, zegt Don Jaring, verenigingsadviseur Sportvisserij MidWest Nederland. “Deze inspanning wordt niet of nauwelijks gezien door de gemiddelde sportvisser, maar vormt wel de basis van onze sport, passie en hobby.” Behalve advies over visrechten geeft Jaring verenigingen ook tekst en uitleg over zaken als verenigingsstatuten, subsidies en vergunningen. “Bovendien help ik bij het werven en behouden van vrijwilligers en het leggen van contacten met lokale overheden.”
Waar verenigingsbesturen vroeger vooral evenementen organiseerden, ligt de focus tegenwoordig meer op de complexe regelgeving en verplichtingen. “Op dat vlak helpen we verenigingen met cursussen en maatwerkadvies. Door de eenwording ontstaan er kansen om onze dienstverlening aan verenigingen nog verder te verbeteren en uit te breiden, wat de lokale sportvisserij uiteindelijk ten goede komt.” Een belangrijk onderdeel van de kerntaak Verenigingsadvies zijn de afdelingen Wedstrijden en Jeugd.
Wedstrijden
“Het wedstrijdvissen ontwikkelt zich in een snel tempo, wat betekent dat wij als organisatie mee moeten groeien”, zegt Gerben Jorritsma van Sportvisserij Fryslân. “Bijvoorbeeld door automatisering van lotingsystemen, het up-to-date houden van reglementen en het monitoren van de bevisbaarheid van wedstrijdwateren. Dit doen we in samenwerking met de hengelsportfederaties en Sportvisserij Nederland. Daarbij tikken we een hoog niveau aan, want onze wedstrijdorganisatie dient wereldwijd als voorbeeld.”
Jeugd
‘De jeugd heeft de toekomst!’ Daarom zetten de medewerkers van de afdeling Jeugd zich samen met hengelsportverenigingen in om deze belangrijke doelgroep bij de sportvisserij te betrekken. Dit onder andere door op basisscholen vislessen te verzorgen en (kennismakings)evenementen zoals de ZomerVISkaravaan te organiseren. Bovendien wordt in aanloop naar de eenwording aan een nieuw jeugdbeleid gewerkt om zo het aantal jongeren dat is aangesloten bij een hengelsportvereniging te laten stijgen.

Aanleg en onderhoud van visvoorzieningen is van belang om viswater toegankelijk en bereikbaar te houden
Vis & water
De afdeling Vis & Water houdt zich bezig met de toegankelijkheid en bereikbaarheid van viswateren. Dit doen we door de aanleg van voorzieningen zoals vissteigers en -stoepen en het uitvoeren van visserijkundig onderzoek – zowel nationaal als in internationaal verband – om bij te dragen aan een gezonde visstand. Mooie voorbeelden zijn projecten als de herintroductie van de Atlantische steur en het beter beschermen van haaien en roggen (Sharkatag).
“Samen met hengelsportverenigingen zet ik me in om visvijvers toekomstbestendig te maken”, zegt Ramon Pasmans van Sportvisserij Limburg. “We brengen meer structuur aan in de vijvers en verbeteren de waterkwaliteit in samenwerking met gemeenten. In de afgelopen twee jaar hebben we bij diverse verenigingen vissenbossen, overwinteringsvijvers en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Door deze maatregelen heeft de aanwezige vis een betere kans om te overleven, wat de sportvissers vaak al in het jaar na aanleg merken middels verbeterde vangsten.”

Controle & handhaving
Het beschermen van kwetsbare soorten, de naleving van wet- en regelgeving, het voorkomen van illegale activiteiten, educatie en bewustwording. Dit zijn allemaal redenen waarom de sportvisserijorganisaties inzetten op Controle en Handhaving. Daarbij werkt de georganiseerde hengelsport zowel met professionele als vrijwillige buitengewoon opsporingsambtenaren.
Als buitengewoon opsporingsambtenaar zet Wilfred Sollie van Sportvisserij Oost-Nederland zich in het werkgebied van deze federatie dagelijks in voor controle en handhaving op de Visserijwet. “Het is belangrijk dat mensen begrijpen waarom er bepaalde regels zijn, dus door middel van een goed gesprek probeer ik altijd de standpunten van de sportvisserij duidelijk te maken.
Hoewel het grootste deel van de sportvissers hun zaken goed op orde heeft, kom ik helaas ook wel eens misstanden tegen aan de waterkant. Dan moet je optreden, want het is essentieel om de integriteit van de sportvisserij te waarborgen zodat iedereen er op een leuke manier van kan genieten.”
Sollie ziet kansen met de eenwording van alle sportvisserijorganisaties. “Alle controles zullen in het hele land op dezelfde manier worden uitgevoerd en door het efficiënter organiseren van onze werkzaamheden blijft er meer tijd over om daadwerkelijk op pad te gaan om te controleren. Zo kunnen we beter werken aan oplossingen om bijvoorbeeld overlast tot een minimum te beperken.

Belangenbehartiging
De sportvisserij staat middenin de samenleving. Daar hoort bij dat bepaalde ontwikkelingen – zoals maatschappelijke acceptatie en natuurwetgeving – zowel kansen als bedreigingen bieden voor de hengelsport. Regionale en landelijke belangenbehartigers zetten zich op alle niveaus in om ervoor te zorgen dat iedereen nu en in de toekomst kan blijven vissen.
“Op regionaal niveau werken wij al jarenlang op een informele, collegiale manier samen met waterschappen om visrechten te beheren”, zegt Albert-Jan Scheper van Sportvisserij Groningen Drenthe. “Daarnaast is voor grotere projecten – zoals het zeeforelproject Vissen voor Verbinding en het Serpelingenproject – de expertise van Sportvisserij Nederland cruciaal. De transitie naar één organisatie is dan ook een belangrijke stap.”
Voor sportvisserijorganisaties wordt het steeds belangrijker om de maatschappelijke waarde van de sportvisserij duidelijk te maken. “Niet alleen als recreatieve activiteit, maar ook door te laten zien op welke wijze wij bijdragen aan natuurbehoud en het behoud van biodiversiteit. Als één organisatie kunnen we de belangen van de sportvisser nog beter en effectiever vertegenwoordigen en nog sneller inspelen op ontwikkelingen in de politiek en de maatschappij. Zo zorgen we ervoor dat jij als sportvisser ongestoord kunt blijven genieten van je passie, nu en in de toekomst.”