De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (International Council for the Exploration of the Sea, ICES) adviseert om de visserij op paling in Europa, inclusief die van glasaal, volledig te stoppen. Dit uit voorzorg aangezien het aalbestand zoveel kleiner is dan voorheen en niet met zekerheid kan worden vastgesteld hoe robuust en weerbaar de huidige populatie is.
Uit: Hét VISblad januari 2025, foto: Janny Bosman
Het ICES-advies om alle visserij op aal stop te zetten – inclusief de sportvisserij en de visserij op glasaal – is niet nieuw. Dit signaal geeft ICES al sinds 2021. En in de jaren daarvoor ook al, zij het toen wat subtieler geformuleerd. Dat de hoeveelheid paling in het IJsselmeer en de benedenrivieren de laatste jaren is toegenomen, doet daar niets aan af. De ICES-wetenschappers zien die opleving namelijk lang niet overal in Europa. Zo’n lokale situatie is te onzeker om daar conclusies aan te verbinden voor het gehele palingbestand. Voor ICES is alleen de glasaalaankomst in heel Europa een betrouwbare graadmeter.
Bestand veel kleiner
De hoeveelheid glasaal die aankomt in Europa is de laatste jaren stabiel (na een enorme afname in de jaren ’80). Het aalbestand is tegenwoordig echter zoveel kleiner dan vroeger, dat het onzeker is hoe weerbaar de huidige populatie is. Het voorzorgsprincipe komen de wetenschappers daarom tot een nulvangstadvies.
Dit betreft ook de vangst van glasaal, ongeacht of deze wordt gevangen voor aquacultuur of voor uitzettingsprogramma’s. Want hoewel het vaststaat dat uitgezette glasaal succesvol kan opgroeien tot schieraal, is nog altijd onduidelijk of ze als volwassen dieren de paaigronden in de Sargassozee weten te bereiken en daar voor nageslacht zorgen.
Politieke keuze
Het nul-vangstadvies van de wetenschappers komt in aanloop naar de Decemberraad waarin de Europese visserijministers afspraken maken over vangstquota. Die gelden alleen voor de zeevisserij, terwijl het voor de aal minstens zo belangrijk is wat er in zoet water gebeurt.
Daarvoor hebben de Europese lidstaten verplicht maatregelen vastgelegd in aalbeheerplannen, die voortvloeien uit de Aalverordening die de Europese Commissie in 2007 instelde. Die plannen zijn in 2009 van kracht geworden, maar daarna vrijwel nooit meer aangepast. Bovendien zijn veel lidstaten – waaronder Nederland – ook niet ingegaan op het recente verzoek van de EU om het nationale aalbeheerplan te evalueren en aan te passen.
Of de door ICES geadviseerde vangststop wordt ingesteld of andere aanvullende maatregelen worden genomen, is dus vooral een politieke keuze.