Vissen is veel meer dan vangen (video)

2104
03 okt 2024

Vissen draait om veel meer dan alleen het vangen van een vis; het brengt een grote groep Nederlanders dichter bij de natuur, draagt bij aan natuurbehoud, en biedt velen een moment van rust in een hectisch leven. In Nederland zijn er meer dan 1,7 miljoen sportvissers die van hun hobby genieten. Daarbij draait het niet alleen om ontspanning, maar ook om zorg voor het milieu en het welzijn van de vissen.

Vissen draait om veel meer dan alleen het vangen van een vis; het brengt een grote groep Nederlanders dichter bij de natuur, draagt bij aan natuurbehoud, en biedt velen een moment van rust in een hectisch leven. In Nederland zijn er meer dan 1,7 miljoen sportvissers die van hun hobby genieten. Daarbij draait het niet alleen om ontspanning, maar ook om zorg voor het milieu en het welzijn van de vissen.



Vissen met liefde voor de natuur

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, hebben sportvissers misschien wel méér oog voor het welzijn van vissen dan de gemiddelde Nederlander. Jaarlijks zetten teams van sportvissers zich in om vissen te redden. Bijvoorbeeld tijdens de zware droogte van 2022, toen vrijwilligers zich inspanden om vissen te redden uit opgedroogde wateren en ze met speciale VISambulances naar veiligere gebieden brachten. Ook in strenge winters, als het water bedekt is met een dikke laag ijs, hakken verschillende sportvisserij-organisaties wakken zodat de vissen beter kunnen ademen.

Deze betrokkenheid met de natuur blijkt ook uit het aantal vissers dat zich inzet tegen zwerfafval. De campagne Vang5, een initiatief van Sportvisserij Nederland in samenwerking met Nederland Schoon, moedigt vissers aan om bij elke vistrip minimaal vijf stukken afval op te ruimen. Deze oproep wordt nog steeds door veel vissers opgevolgd. Zo houden we samen de waterkant schoon, voor zowel mensen als dieren.



Sportvisserij Nederland werkt samen met verschillende partners, waaronder WNF, Vogelbescherming, Rijkswaterstaat en waterschappen, om de visstand in Nederland te verbeteren. We onderzoeken de invloed van waterkrachtcentrales op vissoorten en dragen bij aan de bouw van een speciale rivier om migratieproblemen te verhelpen. Barrières zoals de Afsluitdijk hebben al lange tijd problemen veroorzaakt voor trekvissoorten. Deze vismigratierivier herstelt een belangrijke route, zodat vissen weer vrij kunnen zwemmen en zich kunnen voortplanten.

Sinds 2011 organiseren we Sharkatag, een bijzonder evenement waarbij sportvissers de handen ineenslaan met wetenschappers voor een uniek onderzoeksproject langs de Nederlandse kust. Tijdens dit project worden verschillende haaiensoorten in de Noordzee gemerkt en gevolgd. De gegevens die we verzamelen zijn van groot belang om kwetsbare haaiensoorten te beschermen. Door deze samenwerking zorgen we ervoor dat de kans groter is dat deze indrukwekkende dieren ook in de toekomst in de Noordzee rondzwemmen.



De sportvisserij helpt daarnaast met eigen controleurs en BOA's het tegengaan van visstroperij en andere wanpraktijken aan de waterkant. Ook speelt de sportvisserij een belangrijke rol in het behoud van een gezonde visstand door het aanleggen van vissenbossen. Deze bossen bieden vissen een veilige plek om te schuilen en dragen net zoals Sharkatag bij aan de diversiteit in onze wateren.

Samen vissen, samen sterk

Sportvisserij Nederland zet zich, zoals hierboven uitgelegd, actief in voor natuurbehoud en natuurbescherming, maar sportvissen biedt meer dan alleen milieubescherming. Het is ook een sociale activiteit die een belangrijke rol speelt in het leven van veel sportvissers. Voor velen betekent het een moment van ontspanning en verbinding met de natuur, maar ook een manier om sociale contacten te onderhouden en een gevoel van samen zijn te ervaren.

Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat vissen helpt bij het herstel van een burn-out, helpt tegen PTSS-gerelateerde klachten en zelfs kan dienen als therapie voor kinderen met autisme en ADHD. De rust en verbinding met de natuur die je ervaart aan de waterkant zijn belangrijke elementen voor iedereen die met deze uitdagingen te maken heeft.



Eenzaamheid is een groeiend probleem en voor veel vissers is sportvissen essentieel voor hun welzijn. Het houdt hen actief, biedt de kans om buiten te zijn en zorgt voor waardevol sociaal contact. Voor hen is het meer dan een hobby; het draagt bij aan zowel hun fysieke als mentale gezondheid. Sportvisserij Nederland verbindt mensen met projecten zoals het SamenVISsen-programma, dat ouderen in zorgcentra en mensen met een handicap de mogelijkheid biedt om samen te vissen.

Daarnaast zien we dat ouders zich zorgen maken over de schermtijd van hun kinderen. Sportvisserij Nederland biedt vislessen aan op basisscholen, waarbij kinderen niet alleen leren hoe ze een hengel moeten uitwerpen, maar ook hoe ze respectvol met de natuur omgaan. Deze lessen zijn belangrijk voor de toekomst, want ze helpen Nederland ook dan aan een nieuwe generatie natuurbeheerders.

Sportvisserij voor vandaag en morgen

Met initiatieven zoals de VISambulances, de migratierivier, Sharkatag, Vang5, visonderzoek en de aanleg van vissenbossen tonen we onze toewijding aan het welzijn van vissen en het milieu, samen met 1,7 miljoen sportvissers. Sportvisserij Nederland is er voor de vis en de visser, nu en in de toekomst.
         
Gerelateerde berichten
26 sep 2024 Vissen tegen eenzaamheid: want vissen verbindt! 2446 Van 26 september t/m 2 oktober 2024 is het de 15e editie van de Week tegen Eenzaamheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vissen kan helpen tegen eenzaamheid en mensen uit hun isolement kan halen. 27 mei 2024 Terugblik World Fish Migration Day (video) 1883 Zaterdag 25 mei was het Wereld Vismigratiedag, de dag waarop het belang van vrije vismigratie wereldwijd in de spotlights stond. Sportvisserij Nederland organiseerde twee evenementen, in Ochten en Doetinchem, waarbij meer dan 100 bezoekers kwamen. Ook diverse TV en radio ploegen kwamen een kijkje nemen. 27 nov 2023 Vissen met veteranen: PTSS (video) 2037 Thom Beentjes gaat in deze video op pad met Kevin en Mark. Zij vissen al een aantal jaren samen en zijn beide veteraan. Zij vertellen over een nieuw onderzoek uit Engeland over vissen als behandeling van PTSS. 09 nov 2023 Belangenbehartiging volgens de 'Arnhemse methode' 2286 Vorig jaar werden sportvissers in Arnhem plotsklaps geconfronteerd met antisportvis maatregelen in het gemeentelijk coalitieakkoord. Om voor de hengelsport op te komen ging John Beijer (70), voorzitter van Hengelsportvereniging Elden, in gesprek met betrokken politici. Het uitgekiende proces dat hieraan voorafging staat inmiddels bekend als de Arnhemse methode. 28 okt 2021 Samen VISsen zorgt voor een onvergetelijke dag! 2861 Sinds 2019 organiseren tientallen hengelsportverenigingen door het hele land gratis Samen VISsen uitjes. Zij worden hierin ondersteund door Sportvisserij Nederland en de eigen federatie. Met zo’n Samen VISsen uitje willen we bewoners van zorginstellingen een onvergetelijke dag bieden. En dat lukt!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.