Terugblik Sharkatag 2024: sportvissers helpen bij haaienonderzoek Nederlandse kust (video's)

3136
23 jul 2024

Van 17 tot en met 19 juli vond voor de Zeeuwse kust Sharkatag plaats - een evenement waarbij sportvissers actief deelnemen aan haaienonderzoek van Sportvisserij Nederland. Tijdens dit evenement vangen sportvissers zoveel mogelijk haaien die - mits ze de juiste lengtecategorie hebben - door onderzoekers van Sportvisserij Nederland worden gemerkt. Alle gevangen haaien, gemerkt en niet gemerkt, worden daarna uiteraard weer zorgvuldig en ongeschonden teruggezet in zee. Deze aanpak - ook wel 'citizen science' genoemd - levert hele waardevolle gegevens op over de haaienpopulatie van de Noordzee.

Sinds de start van Sharkatag in 2011 zijn al meer dan 5.000 gevlekte gladde haaien gemerkt voor dit unieke onderzoek. Uit terugmeldingen bleek eerder al dat volwassen vrouwtjes in oktober de Zeeuwse wateren verlaten richting het zuiden, terwijl mannetjes naar het noorden trekken. Deze gegevens helpen onderzoekers, zoals Niels Brevé van Sportvisserij Nederland, de migratiepatronen van haaien beter in kaart te brengen. Dit jaar ligt de focus van Sharkatag op de jonge haaien, om meer te weten te komen over hun geboortegrond én de vermoedelijke kraamkamerfunctie van de Zeeuwse Delta.

Onderzoek naar haaienpups

De Zeeuwse Delta wordt namelijk gezien als een belangrijke geboortegrond voor zowel de gevlekte gladde haai als de ruwe haai. Tijdens Sharkatag 2024 werden daarom de (met de hengel gevangen) jonge haaien van kleiner dan 50 centimeter voorzien van een zogenoemde floytag. Dit merkje helpt onderzoekers de bewegingen en het gedrag van deze zogenaamde 'haaienpups' te volgen zodra deze vissen worden teruggevangen en teruggemeld. Overigens zijn afgelopen week tussen de honderden gevangen haaien ook drie al eerder voor dit onderzoek gemerkte haaien teruggevangen, dus ook op deze manier blijft Sharkatag telkens weer nieuwe kennis opleveren.

Dit haaienonderzoek van Sportvisserij Nederland wordt ondersteund door Wageningen University & Research, Wageningen Marine Research, WWF-NL en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Het evenement Sharkatag organiseert Sportvisserij Nederland in nauwe samenwerking met De Nederlandse Charterboot Vereniging, kortweg DNCV.

Haai voorzien van een floytag

Volop media-aandacht 

Verschillende media hebben vorige week uitgebreid aandacht besteed aan Sharkatag 2024. Aan boord van Sportvisserij De Zeearend - een van de deelnemende charterboten - legden diverse tv-ploegen, radioverslaggevers én schrijvende pers van dichtbij vast hoe daar in kort tijdsbestek tientallen haaien werden gevangen en gemerkt. Absolute klapper op de vuurpijl was het NOS Journaal, dat donderdag 18 juli in alle nieuwsuitzendingen van die dag het item over Sharkatag uitzonden - goed voor een miljoenenbereik. 

In de reportages op tv, radio en online en in Trouw Wetenschap werd ook dieper ingegaan op de inzichten die het achterliggende onderzoek biedt en waarom dit onderzoek zo belangrijk is. Ook werd benadrukt dat de gevlekte gladde haaien geen gevaar vormen voor mensen en dat hun aanwezigheid in de Zeeuwse wateren juist een positief teken is van het herstel van de haaienpopulatie. De hoop is dat dit onderzoek gaat bijdragen aan beter beheer en betere bescherming van de haaienpopulatie langs de Nederlandse kust, zodat deze in de toekomst behouden blijft.


SBS Hart van Nederland was 17 juli van de partij en zond diezelfde avond het item uit op televisie.  

Hieronder een overzicht van alle online terug te kijken media-aandacht:

Op 17, 18 en 19 juli besteedde ook Radio Omroep Zeeland veel aandacht aan Sharkatag. 


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.