Hoe de voortplanting van de paling in elkaar steekt is nog altijd een mysterie. Onderzoekers breken zich hier al heel lang het hoofd over, maar slagen er nog altijd niet in om de reproductiecyclus volledig te doorgronden. Regisseur Hans Dortmans raakte hierdoor gefascineerd en maakte een film over de zoektocht van wetenschappers die het mysterie proberen te ontrafelen.
De afgelopen eeuwen is het de mens niet gelukt het mysterie van de voortplanting van de paling te doorgronden. Een paling wordt als glasaaltje geboren in de Sargassozee en vervolgens maken de larven een lange reis – die wel twee tot drie jaar in beslag neemt – naar de Europese wateren.
Na daar volwassen te zijn geworden, maakt de paling de hele reis van 6.000 kilometer weer terug naar de Bermudadriehoek om zich voort te planten en daarna te sterven. Het paren zelf is echter nog nooit door iemand gezien of vastgelegd.
Onderzoek naar de voortplanting van de paling
Wetenschappers proberen het mysterie van de voortplanting van dit prehistorische dier te ontrafelen, en dat is het onderwerp van de film ‘Palingdans’ van regisseur Hans Dortmans. Zo ging hij mee op een expeditie van de Oostenrijkse bioloog Reinhold Hanel die met zijn expeditieschip Walter Herwig III een reis naar de geboortegronden van de paling ondernam.
Ook volgde hij in Volendam het uitdagende experiment van bioloog Rick Leemans om paling in een laboratorium te kweken. En tenslotte brengt hij in Tokyo de Japanse verering en palingcultus in beeld, terwijl ook de Japanse paling wordt met uitsterven bedreigd.
De strijd om de paling: behoud versus consumptie
Die dreiging geeft de film urgentie én creëert bewustzijn bij het publiek. De toekomst van de paling wordt bedreigd door menselijk ingrijpen, en in Palingdans strijden twee visies om voorrang: behoud versus consumptie.
Die paradox speelt een belangrijke rol bij de vraag of we de ontknoping van het voortplantingsgeheim gaan ontrafelen – of zal deze oervis haar geheim niet prijsgeven?