Hengelsportvereniging van betekenis voor maatschappij en natuur

745
30 mei 2024

Hengelsportvereniging GHV - Groene Hart profileert zich volop in Den Haag. Daarbij benadrukt de vereniging haar sociaal-maatschappelijke rol en die van beschermer van de visstand. “We praten over onze hobby, maar dan wel op een geheel andere manier”, zegt voorzitter Ton van der Spiegel (74) over het nieuwe narratief.

Bron: Hét Visblad, Spraakwater-rubriek van de mei-editie 2024

In 2004 deed zich voor de hengelsport een geweldige kans voor in Den Haag, één waar tot op de dag van vandaag de vruchten van worden geplukt. In dat jaar verviel namelijk de gemeentelijke visvergunning. De visrechten gingen van de gemeente over naar GHV - Groene Hart (voorheen bekend als de ’s-Gravenhaagse Hengelsport Vereniging).

“De gemeente en het Hoogheemraadschap van Delfland stelden daarbij wel enkele voorwaarden. De hengelsportvereniging moest bijdragen aan het vis- en waterbeheer. ‘Samen zorgen voor het huis van de vis’, was het credo”, zegt Van der Spiegel over het voorstel, dat door het bestuur en de leden enthousiast werd omarmd.

Sportvis-kennis over het huis van de vis

Al snel werd duidelijk dat sportvissers prima functioneren als ogen en oren aan de waterkant. “Toen we bijvoorbeeld merkten dat veel sloten vanaf het voorjaar snel dichtgroeiden met kroos, brachten we dit onder de aandacht van de gemeente. Die stelde onmiddellijk een team samen en pakte het probleem aan”, geeft Van der Spiegel als voorbeeld.


Ton van der Spiegel.

Deze win-winsituatie leidde in de loop der jaren tot veel wederzijds begrip. Dat werd versterkt door het feit dat de vereniging zelf ook onderzoek doet naar de visstand en de waterkwaliteit. Daar is budget voor, staan veel vrijwilligers voor gereed én is de kennis voor in huis. “Als afgestudeerd visecoloog kan ik mijn vakkennis en hobby goed combineren”, zegt Van der Spiegel.

Motie tegen sportvissen wake up call

De goede relatie die zo op operationeel niveau werd opgebouwd met de waterbeheerder bleek essentieel. “Vier jaar geleden probeerde de Partij voor de Dieren via een motie het sportvissen in Den Haag te verbieden. Samen met de belangenbehartigers van Sportvisserij
Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland hebben we toen het belang van de sportvisserij toegelicht bij de gemeenteraad. Dat
we daar al goed op de kaart stonden heeft zeker geholpen: de meeste politieke partijen steunden ons”, licht de GHV - Groene Hart voorzitter toe.
 
Deze gebeurtenis was een wake up call voor de vereniging. “Voorheen hadden we vrijwel nooit te maken met maatschappelijke tegenwind. Dit zette ons daarom aan het denken over onze rol als vereniging in de samenleving.”

Sportvissen en de link met de maatschappij

De uitkomst van dit proces was dat het sociaal-maatschappelijke aspect van de hengelsport meer een plek kreeg binnen de vereniging. “En daarbuiten”, vult Van der Spiegel aan. “We zijn in overleg gegaan met de georganiseerde hengelsport en de sportconsulenten van de gemeente, wat snel resulteerde in enkele mooie initiatieven.” 

Zo ontplooide de vereniging diverse activiteiten die perfect aansloten bij het lokaal sportakkoord en het ouderenbeleid in Den Haag.
“Tijdens zogenaamde ‘Struinwandelingen’ staat bijvoorbeeld beweging centraal. Dan lopen we met oudere leden – van 60+ tot soms
zelfs 93 jaar oud – een mooie wandelroute door de natuur langs ons viswater. Daarbij vertellen we over de natuur boven en onder water en observeren we uiteraard ook waar de vis zich ophoudt. Op ‘Visserslatijnmiddagen’ delen we in ons clubgebouw visavonturen met elkaar”, legt de voorzitter enthousiast uit.

Sportvissen is gezond en sociaal

Ook neemt GHV - Groene Hart deel aan het SamenVISsen project van Sportvisserij Nederland. Daarbij nemen vrijwilligers van de lokale hengelsportvereniging bewoners van zorginstellingen mee naar de waterkant waar ze onder deskundige begeleiding een onvergetelijke visdag beleven. 

Ook de deelname van GHV - Groene Hart aan de Invictus Games in 2022 werd goed ontvangen. Bij dit internationale sportevenement
voor fysiek en mentaal gewonde militairen werd de positieve impact van sportvissen op de mentale gezondheid voor het voetlicht
gebracht.

Van der Spiegel: “Al deze initiatieven tonen onze sociaalmaatschappelijke relevantie aan. Onze hobby is veel meer dan enkel vissen. Het is gezond en bevordert sociale interactie, waardoor mensen in beweging blijven en eenzaamheid wordt tegengegaan.”

Antwoord paraat hebben bij tegenwind

Na een turbulente periode in de Haagse gemeentepolitiek werd in oktober 2023 een nieuwe coalitie geïnstalleerd. Daar is ook de Partij voor de Dieren in vertegenwoordigd, middels een wethouder met de groene portefeuille (buitenruimte, dierenwelzijn en milieu). Om te voorkomen dat het gesprek over de sportvisserij verzandt in een wellesnietes discussie, is het volgens Van der Spiegel essentieel om een goed verhaal te hebben en dit op de juiste wijze uit te dragen.

Zo ontwikkelde de vereniging een infographic om de boodschap kracht bij te zetten. “Dat is een mooi instrument om met de politiek in gesprek te gaan en direct de juiste insteek te pakken. Als vereniging moet je lering trekken uit wat er in onder meer Amsterdam en Arnhem is gebeurd. Sportvissen staat in veel gemeenten, waaronder Den Haag, onder druk. Dan moet je zorgen dat je als georganiseerde hengelsport – verenigingen, federaties en Sportvisserij Nederland – gezamenlijk optrekt en een antwoord paraat hebt.”

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.