De Urkervaart begint in Urk en loopt circa twaalf kilometer oostwaarts naar Emmeloord. Dit kanaal is vanwege de uitstekende mogelijkheden voor karper-, roof- en witvissers een populair water in de Noordoostpolder. Bovendien is de vaart goed bereikbaar dankzij de naastgelegen provinciale weg.
Bron: Hét VISblad nr 10 2023
Foto: Rein Rijke
De meeste sportvissers kiezen vanwege de breedte (50 meter) en de goede vangsten voor het gedeelte tussen Urk en Tollebeek. Ook de plek net buiten Urk waar de Nagelervaart in het kanaal uitmondt is een populaire stek – kruisingen van waterwegen zijn hotspots. In de richting van Emmeloord is de vaart aanzienlijk smaller (30 meter), maar zit je wel rustiger. Op de Urkervaart staat normaal gesproken een lichte trek, maar zowel tijdens droge periodes als bij flinke regenval kan het water in dit kanaal hard stromen. Bij droogte wordt er water uit het IJsselmeer ingelaten, bij regenval wordt overtollig water hier juist naar afgevoerd.
Witvis
Met de vaste stok of de feederhengel kun je op de Urkervaart prima voorn, brasem, kolblei en steeds vaker ook zeelt vangen. De beste resultaten met de vaste stok worden tussen de elf en dertien meter geboekt. Kies voor dobbermontages van 0,75 tot 1,5 gram en stevige onderlijnen (minimaal 14/00 nylon) voor de sterke brasems die soms wel drie kilo aantikken. Pak je liever de feeder? Kies dan een stek in het midden en/of tegen de overkant (let op: vanwege steenstort in de oeverzone is dat laatste niet overal mogelijk). Vaak zijn 30 tot 50 grams voerkorven voldoende, maar neem ook korfjes tot 70 gram mee voor als het hard stroomt. Een standaard voer- en aasaanpak met maden, casters en wormen volstaat, al pakken experimenteel ingestelde witvissers met de methodfeeder, mini boilies en wafters soms grote vis – met name op de gekende karperstekken.
Karper
De Urkervaart staat bekend om zijn goede karpervangsten, zowel qua aantallen als voor wat betreft de variatie in typen. De ‘boerenkarpers’ zijn slank en wegen gemiddeld vijftien pond, al zwemmen er uitschieters tot twintig pond. De uitgezette spiegelkarpers worden in het voedselrijke water ieder jaar zwaarder – exemplaren van meer dan dertig pond zijn al gevangen. Overdag is het in de vaargeul te doen, maar vanaf de avond tot en met de vroege ochtend aast de karper ook in de oeverzone. Het is belangrijk om de vis op de stek te krijgen en deze daar te houden, dus voorvoeren kan zijn nut bewijzen. Doe dit vanwege de witvis bij voorkeur met
boilies, al trekken de karper en brasem hier vaak samen op – een goede karpersessie wordt vaak voorafgegaan door een brasemvangst. Houd er tenslotte rekening mee dat de vis op dit grote watersysteem flink wat bewegingsvrijheid heeft. Met name rond de paaitijd zwemmen veel karpers de zijtochten op om zich voort te planten.
Roofvis
Snoek wordt op de Urkervaart het meest gevangen, gevolgd door baars en snoekbaars. Doorgaans liggen de snoek en de snoekbaars verspreid over het kanaal – de wintermaanden uitgezonderd – dat maximaal 2,5 meter diep is . Meters maken is daarom het devies. Besteed daarbij extra aandacht aan onderbrekingen zoals bruggen, meerpalen, kruisingen met zijtochten en populaire witvisstekken. Vanaf de kant is uitsluitend de noordzijde van het kanaal goed bereikbaar. Veel aantrekkelijke stekken aan de overzijde zijn alleen vanuit de boot of bellyboat te bevissen. Neem vanwege het troebele water kunstaas mee dat flink wat herrie schopt, zoals ratelpluggen, flinke softbaits of grote spinners. Met een lichte spinhengel (werpvermogen tot 10 gram) en klein kunstaas (maximaal vier centimeter) kun je in de oeverzone veel baars vangen tot pakweg maximaal twintig centimeter. In de winterperiode concentreren de snoek en de snoekbaars zich op beschutte plekken in de vaart en kun je met dood aas ook goed zaken doen.
Bereikbaarheid
De Urkervaart is over vrijwel de gehele lengte bereikbaar via de provinciale weg N351. Vanaf de weg bedraagt de afstand tot het water zo’n vijftien tot twintig meter. Kom je met de auto, parkeer deze dan ver in de berm. Dit omdat het verkeer op deze vrij drukke weg vaak met hoge snelheid langs zoeft.