Na het uitlezen van hydrofoon-gegevens op 26 juni blijkt dat er waarschijnlijk geen enkele jonge steur meer na de uitzet in de Biesbosch aanwezig is. Interessant genoeg zijn er wel 18 van deze gezenderde dieren waargenomen tussen 2 en 4 juni bij de uitgang met rivier de Amer. Alles wijst erop dat de steurtjes hun natuurlijk gedrag hebben vertoond en een route naar zee hebben gevonden.
Op 2 juni werden in totaal 29 jonge Europese steuren uitgezet in de Biesbosch. Dit onder speciaal toezicht van Professor Pieter van Vollenhoven en aanwezigheid van een gemêleerd publiek met onder andere de directies van het Biesbosch museum, het Wereld Natuur Fonds, ARK Rewilding Nederland, het Ministerie van LNV, en Sportvisserij Nederland.
Het doel van het project met de 29 gezenderde steurtjes is om te onderzoeken of de Rijn weer klaar is voor een herintroductie van deze enorme vis, die wel 5 meter lang en 400 kilo zwaar kon worden. Leuk weetje: precies 71 jaar geleden is op 26 juni in 1952 de laatste steur ooit gevangen in Nederland. De steur van 1952 had een lengte van 2.60 meter en woog iets meer dan 100 kilo.
Steurenroute
Steuren die bij de uitgang van de Biesbosch met de Amer zijn waargenomen, zullen vermoedelijk verder stroomafwaarts zwemmen en de rivier volgen richting het Haringvliet of de haven van Rotterdam. Over drie maanden zullen de hydroofoons (antennes onder water) ook in het havengebied worden uitgelezen. Pas dan weten we meer over het lot van deze reislustige visjes en of ze inderdaad de Noordzee hebben gevonden. Dus: wordt vervolgd!