Eén van de belangrijkste taken van de georganiseerde hengelsport is dat sportvisserijmogelijkheden in Nederland gewaarborgd blijven en waar mogelijk verbeterd. Elk jaar zet Sportvisserij Nederland zich hier samen met federaties en verenigingen voor in. Denk hierbij aan het realiseren van VISparels, het aanleggen van voorzieningen, het uitzetten van karpers en verbeteren van viswater.
Nederland is rijk aan stadswateren. Deze wateren in de bebouwde kom zijn belangrijk voor de sportvisser, met name de jeugd en ouderen. In deze wateren zijn vaak te veel waterplanten, te weinig vis of is de oever dicht gegroeid.
Bij de Sportvisserij Op de Kaart-projecten zet Sportvisserij Nederland zich in om deze wateren te optimaliseren voor de sportvisser en zo een
VISparel voor jong en oud te realiseren. Dit in samenwerking met de lokale hengelsportvereniging, federatie, gemeente en het waterschap. Er zijn inmiddels 22 VISparels gerealiseerd, waarvan negen nieuwe VISparels afgelopen jaar:
Fonds Verbetering Sportvisserijmogelijkheden
Sportviswateren hebben soms voorzieningen nodig om de bereikbaarheid, bevisbaarheid of de visstand te optimaliseren. Via het
Fonds Verbetering Sportvisserijmogelijkheden wordt de realisatie van dit soort voorzieningen gestimuleerd door Sportvisserij Nederland.
Subsidies worden toegekend aan aangesloten hengelsportverenigingen- en federaties. Dit jaar is € 94.800 toegekend, verdeeld over 19 projecten. Hieronder een overzicht van de goedgekeurde projecten:
->
Lees hier alles over het Fonds Verbetering Sportvisserijmogelijkheden
Uitzet karpers in visvijvers
Vanuit het Fonds Verbetering Sportvisserijmogelijkheden wordt ook subsidie beschikbaar gesteld voor het uitzetten van kleine karpers in visvijvers. Deze zijn afkomstig uit de kweek en opgegroeid in vijvers. Door hun formaat (vanaf 1 kg) zijn ze minder gevoelig voor predatie door aalscholvers.
Het bedrijf
CarpCare is ingehuurd om de gezondheid van de uitgezette karpers en de waterkwaliteit te controleren. Medio maart waren er problemen met geleverde karpers bij 13 verenigingen. De karpers bleken een slechte conditie te hebben. Bij de vijvers waar deze vissen zijn uitgezet, zijn extra controles uitgevoerd en aan de verenigingen is gratis extra voer geleverd om de vissen in goede conditie te krijgen.
Om de uitgezette vis in visvijvers in goede conditie te houden wordt vaak bijvoeren geadviseerd. Door bij te voeren wordt de draagkracht van het water verhoogd. Vanuit het fonds is subsidie beschikbaar gesteld voor de aanschaf van vijvervoer. Dit voer is centraal aangeschaft bij CarpCare/Alltech en bij Lambers-Seghers
Korte Adviezen
Er zijn 23 zogenaamde
Korte Adviezen uitgevoerd in 2021. Hierbij krijgen hengelsportverenigingen -al dan niet na een visserijkundig onderzoek- een adviesrapport hoe hun viswater of de aanwezige visstand te verbeteren. Bij twee projecten is met de sonar aangetoond dat er geen vis aanwezig was of alleen grote vissen.
Niet altijd is een visserijkundig onderzoek noodzakelijk. Een milieumeting kan in enkele uren worden uitgevoerd en geeft soms ook inzicht in de (on)mogelijkheden voor visstandbeheer.
Zuurstof-loggers in visvijvers
Het zuurstofgehalte is de belangrijkste graadmeter voor een vijver met een gezonde visstand. In een aantal vijvers met al langer durende problemen, zijn zuurstofloggers geïnstalleerd op verzoek van de hengelsportverenigingen.
De loggers geven inzicht in het zuurstofverloop per dag en per seizoen. In de meeste gevallen blijkt dat het zuurstofgehalte (vaak aan de bodem) ontoereikend is. De vereniging wordt dan geadviseerd om beluchters te installeren.
Bron: Jaarverslag 2021