VISpas toestemmingen: waar wel en waar niet geldig?

5363
15 jan 2022

Veel fanatieke sportvissers bestellen bij de VISpas ook de landelijke NachtVIStoestemming en/of Derde Hengeltoestemming. Daarbij wordt soms gedacht dat je dan overal in Nederland ’s nachts of met drie hengels mag vissen. Dat is echter niet het geval.

De landelijke NachtVIStoestemming en Derde Hengeltoestemming zijn alleen geldig op wateren die in de VISplanner of de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren zijn voorzien van de bijbehorende symbolen (een maantje of het cijfer drie). In wateren zonder dit symbool is nachtvissen niet toegestaan of alleen toegestaan met een aanvullende toestemming van de hengelsportvereniging/-federatie met het visrecht. Soms mogen leden van een bepaalde vereniging nachtvissen zonder extra toestemming. Check daarom altijd de VISplanner app om te zien welke toestemming je nodig hebt voordat je deze aanschaft. De landelijke NachtVIStoestemming en Derde Hengeltoestemming zijn verkrijgbaar via vispas.nl en kosten respectievelijk € 10,- en € 25,-.



Voorwaarden nachtvissen

Onder ‘nachtvissen’ wordt verstaan: vissen van twee uur na zonsondergang tot één uur voor zonsopkomst. In recreatie- en natuurgebieden kunnen afwijkende regels gelden, informeer jezelf dan ook altijd goed wat deze zijn. Bepalingen voor het nachtvissen 
  • Om te mogen nachtvissen dien je in het bezit te zijn van een geldige VISpas voorzien van een geldige NachtVIStoestemming.
  • Personen jonger dan 16 jaar mogen uitsluitend nachtvissen onder begeleiding van iemand die minimaal 16 jaar oud is.
  • In de gebieden van Sportvisserij Limburg, Sportvisserij Groningen Drenthe en Sportvisserij Fryslân is het nachtvissen binnen de bebouwde kom niet toegestaan.
  • Je mag maximaal 3 x 24 uur gebruik maken van dezelfde visstek. Wil je na deze periode een nieuwe nachtvisstek met tentje betrekken, dan dient deze daar minimaal 1.000 meter vandaan te liggen.
  • De omgeving mag geen hinder ondervinden van de aanwezigheid van nachtvissers. Check bij het nachtvissen met een schuilmiddel altijd goed de bepalingen op het desbetreffende water. Ga voor de meest recente informatie naar de VISplanner, de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente waarin het water ligt of de verordening van de terreinbeherende organisatie.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.