Materiaalverlies is niet alleen vervelend, maar vormt ook een potentieel gevaar voor tal van dieren. Margje de Jong – directeur van de Dierenambulance Amsterdam – roept sportvissers daarom op hun verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat zij geen verspeeld visgerei laten rondslingeren.
Vorig jaar registreerde de
Dierenambulance Amsterdam 38 ‘visincidenten’ en voor 2021 staat de teller al op zeker – het overzicht is nog niet volledig – vijftien gevallen. “Het issue van dieren die in de problemen komen door achtergelaten visgerei speelt al heel lang en door heel het land”, zegt Margje de Jong.
Margje de Jong, directeur van de Dierenambulance Amsterdam
“Mogelijk dat er vanwege corona ook meer is gevist door niet zulke ervaren vissers die wat sneller materiaal kwijtraken. ”De gevolgen hiervan zijn volgens de directeur van de Dierenambulance Amsterdam onder te verdelen in drie categorieën.
“Watervogels die naar een haak hebben gehapt treffen we vaak aan met visdraad uit hun bek en een haak in de keel. Luchtvogels raken verstrikt in afgeknipte lijnen die zijn achtergelaten in bomen. En tenslotte bijten reptielen en amfibieën zoals schildpadden in een achtergebleven haak met aas.”
Ook reptielen zoals schildpadden kunnen in de problemen komen door achtergelaten visgerei.
Verraderlijk visdraad
Hoewel De Jong zich niet kan indenken dat sportvissers bewust het risico nemen dat dieren in achtergebleven hengelsportmateriaal verstrikt raken, roept ze wel op tot meer bewustwording inzake dit probleem. “Bedenk goed wat er kan gebeuren met het materiaal dat jij achterlaat. Visdraad is bijvoorbeeld heel verraderlijk. Dieren zien dit niet en raken erin verstrikt. Niet alle pechvogels die we aantreffen
en naar de dierenarts brengen redden het uiteindelijk. Sommige dieren zijn zo verzwakt dat ze sterven of zijn dusdanig gewond geraakt aan poten of vleugels dat ze het simpelweg niet meer redden in de natuur.”
Hoewel het vanzelfsprekend lastig is om alle sportvissers mee te krijgen, pleit De Jong er wel voor dat zij oorzaak en gevolg scherper op het netvlies hebben staan. “Zit je lijn verstrikt in een boomtak, dan is het gemakkelijk om deze door te knippen. Maar neem je verantwoordelijkheid en haal de lijn uit de boom.”
Samenwerking
Op de
social media van de Dierenambulance Amsterdam staan berichten met voorbeelden van zaken die medewerkers in de praktijk tegenkomen – ook de visincidenten. Om deze laatste categorie bij de juiste doelgroep onder de aandacht te brengen is er ook goed contact met de
Amsterdamse Hengelsport Vereniging.
“Daar is de bereidheid groot om dit probleem bij de achterban aan te kaarten, want zij zitten hier ook mee in de maag. Zo hebben we twee artikelen in hun clubblad gepubliceerd waarin we lieten zien wat de gevolgen kunnen zijn als je vismateriaal achterlaat aan de waterkant. Ook geeft de vereniging speciaal voorlichting aan jeugdige sportvissers, bijvoorbeeld over hoe ze watervogels op afstand kunnen houden tijdens het vissen. En dat ze geen (kunst)aas of dobbers moeten laten slingeren, want dat ziet er ook voor veel dieren boven water heel aantrekkelijk uit.”
Verantwoordelijkheid
Sportvissers die aan de waterkant dieren in de problemen zien of onverhoopt zelf in een lastig parket verzeild raken, roept De Jong op om direct contact op te nemen met de Dierenambulance. “Hoe eerder je belt, des te beter het is. Door snel in actie te komen kunnen we meer betekenen voor het dier in nood. Knip in ieder geval nooit en te nimmer de lijn door. Dat loopt doorgaans niet goed af.”
Kom je in de situatie dat je materiaal verspeelt, loop dan niet weg voor je verantwoordelijkheid. “Dat er op dat moment ter plekke nog geen dier in beeld is, wil niet zeggen dat het allemaal wel goed komt. Achtergebleven materiaal gaat op den duur ongetwijfeld problemen opleveren.”
De Jong hoopt daarbij ook op het zelfreinigend vermogen van de hengelsport. “Het zou mooi zijn als sportvissers elkaar in dit soort situaties aanspreken. Want het achterlaten van rommel tijdens het vissen is ongewenst voor mens en dier.”
Voorlichting en preventie
“Wij betreuren het zeer dat sommige sportvissers slordig omgaan met hun materiaal, waardoor dieren vervolgens in de problemen kunnen raken”, zegt Jaap Que, voorzitter van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging. “In onze vergunningsvoorwaarden staat daarom dat het verboden is om rommel achter te laten op de visstek. BOA’s van de vereniging en federatie zijn hier scherp op en kunnen als zij dit aan de waterkant constateren de VISpas innemen. Treffen zij echter slechts haken en lijnen aan, dan is het helaas onmogelijk om te achterhalen van wie die afkomstig zijn.”
Verder besteedt de hengelsportverening uit Amsterdam veel aandacht aan educatie. “In onze diverse uitingen – zowel in print als op social media – ligt de nadruk op voorlichting en preventie. Bijvoorbeeld de
Vang5-campagne om zwerfvuil op te ruimen en dat je altijd extra goed moet opletten wanneer je met brood vist.” Om het goede werk van de Dierenambulance te ondersteunen
doneert de AHV aan de afdelingen Amsterdam en Ronde Venen/ Amstelland.
Door de hele organisatie
“Niet alleen de afdeling Controle & Handhaving is alert op het tegengaan van dierenleed, maar de gehele federatie is hierop gespitst”, zegt Jan-Dick Paarlberg, Adviseur Boa zaken bij
Sportvisserij MidWest Nederland. “De organisatie is zo ingericht dat meldingen snel bij de juiste afdeling en persoon terechtkomen, zodat ons calamiteitenteam indien nodig in actie kan komen.
”Aangezien voorkomen beter is dan genezen, vinden waar mogelijk schoonmaakacties plaats waarbij ook achtergebleven/ aangespoeld vistuig wordt afgevoerd. "Sinds kort zijn onze voer- en vaartuigen voorzien van dreggen voor een betere doorzoeking van de locaties bij meldingen. Komen we daarbij oude, achtergebleven vistuigen zoals fuiken of netten tegen, dan worden die verwijderd zodat deze niet doorvissen.” Tenslotte wordt in al het foldermateriaal met daarin de gedragscodes die de federatie verspreidt aandacht gevraagd voor dit onderwerp.