Het Nederlandse record meerval dat René Gouka eind juni vestigde heeft niet lang standgehouden. Tobias Stuurman verbeterde dit onlangs met maar liefst tien centimeter, zodat het nieuwe BNRZ-record nu op 237 cm staat.
Half augustus viste Tobias vanuit zijn bellyboat in een kribvak van een van de grote rivieren. Die stek was niet lukraak gekozen, want twee weken eerder had hij daar op zijn dieptemeter een groot signaal gezien. Na wat zoekwerk stuit hij op een ‘grote steen’, die na een minuut of twee begint te zwemmen. Tobias manoeuvreert zich boven de vis en laat zijn aas zakken, maar het signaal verdwijnt uit beeld. Na een uur speuren verschijnt de ‘steen’ weer op het scherm en waagt hij een nieuwe poging; ditmaal met meer aas op de haak – een dode aasvis plus vijf dauwpieren.
Kanonschot
Dit keer is het wel raak. “Het leek wel alsof er een kanonschot in mijn arm werd afgevuurd”, beschrijft Tobias de aanbeet. Ondanks dat de slip nagenoeg potdicht staat, trekt de vis flink wat lijn van de molen. “Toen wist ik dat dit een grote meerval was. Door continu boven de vis te blijven, kon ik hem langzaam maar zeker de baas.” Na een minuut of tien weet hij de massieve meerval in de onderkaak te vatten en met de nodige moeite naar de kant te krijgen. Daar legt hij een meetlint naast de vis en komt hij op ruim 236 cm uit. Tobias maakt hier snel een video van, waarna de monstermeerval zijn vrijheid terugkrijgt.
10 cm meer
Na bestudering van de videobeelden en specifiek het meetlint – dat niet helemaal tot aan het begin van de bek lag – heeft de BNRZ-commissie een recordlengte van 237 cm vastgesteld. Daarmee scherpt Tobias het nog geen twee maanden oude record van René Gouka (227 cm) met maar liefst tien centimeter aan. Op de
website van de Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen vind je meer informatie over deze bijzondere vangst.
Meervalmeldpunt
De Europese meerval (
Siluris glanis) is in ons land nog steeds in opkomst. Naast de grote rivieren hebben ook kleinere watergangen zoals kanalen en weteringen vaak een eigen meervalbestand. Om de verspreiding van deze soort in kaart te brengen doet Sportvisserij Nederland onderzoek. De resultaten hiervan worden vergeleken met die van soortgelijk onderzoek tien jaar geleden, zodat de opmars duidelijk in beeld kan worden gebracht. Sportvissers die in ons land één of meerdere meervallen hebben gevangen, worden daarom opgeroepen deze vangsten te melden (stekken zullen niet openbaar worden gemaakt). Door mee te doen maak je bovendien kans op diverse mooie, meerval-gerelateerde prijzen. Ga snel naar het
Meervalmeldpunt om jouw meervalvangsten te registreren.