Van de bron in het Duitse Auhaus stroomt de Schipbeek – die tot aan het plaatsje Diepenheim de Buurserbeek heet – dwars door Overijssel, om uiteindelijk vlakbij de A1 bij Deventer in de IJssel uit te monden. Vrijwel alle vissoorten komen er voor en de gehele – grotendeels gekanaliseerde – beek staat in de VISpas.
Tekst: Redactie Foto: Wim van der Ende-Fotografie
Met een gemiddelde diepte van ongeveer een meter en een breedte die van 10 tot 20 meter varieert, is de Schipbeek een overzichtelijk water. Kenmerkend is de vrijwel altijd aanwezige stroming, die met name in de wintermaanden – wanneer de beek het meeste water afvoert – soms pittig is. In (droge) zomers staat het water vaak beduidend lager. Waterplanten groeien ’s zomers volop in de beek, maar daar staat tegenover dat de oevers goed toegankelijk zijn met op de meeste plekken weinig begroeiing en brede paden. Omdat alle resterende stuwen in de Schipbeek nu voorzien zijn van een vispassage, kunnen trekvissen zoals winde het gehele water op- en afzwemmen.
Witvis
Algemene soorten zoals blankvoorn en brasem zijn ruim vertegenwoordigd in de Schipbeek, maar ook de zeelt doet het er goed. Onder meer in de buurt van Markelo voelt de ‘doktersvis’ zich thuis en zijn exemplaren tot vijftig centimeter geen uitzondering. Door de vele waterplanten is de vaste stok ‘s zomers favoriet, maar op plekken en in periodes met minder waterplanten kan ook een lichte feederhengel dienstdoen. Dankzij de harde zandbodem zakt je korf zelden weg. De grootste voorns en brasems zwemmen meestal nabij de monding in de IJssel – ter hoogte van Bathmen en Deventer. In Bathmen zelf vinden ’s zomers jeugdviswedstrijden plaats.
Een knappe brasem uit de Schipbeek. Roofvis
Wie liever achter de roofvis aangaat, kan in de Schipbeek zijn hart ophalen aan de snoek. De meeste exemplaren zijn 60 tot 80 cm lang, maar er zitten ook uitschieters tot een meter. Door de geringe diepte van de beek is ondiep lopend kunstaas (zoals spinners, spinnerbaits, ratelpluggen, shads op een lichte jigkop, kleine swim- en jerkbaits) favoriet. Kijk niet vreemd op als een meerval zich aan je kunstaas vergrijpt, want deze rover wordt de laatste tijd steeds vaker gevangen tijdens het snoeken. Baars – waarvan de bulk bestaat uit scholenvissen tot in de 30 cm – verschalk je het best met kleine spinnerbaits, plugjes en spinnertjes.
Karper
De grootste verrassing van de Schipbeek is misschien wel het fraaie schubkarperbestand, waaronder de nodige vissen tot 30 à 35 pond. Veel exemplaren zijn mooi kort en dik. Typische hotspots voor deze vis zijn bruggen, watermolens en de zandvang bij Diepenheim – een plek die in het algemeen populair is onder sportvissers. Hier wordt met name veel statisch op karper gevist, maar ook met de pen of zelfs met de korst zijn op deze plek fraaie vissen te verleiden.