Gezondheidsrisico's vislood

6297
20 mrt 2020

Lood is een zwaar metaal en een gevaarlijke stof. Veel sportvissers zijn echter niet bekend met de schadelijke effecten van lood op de eigen gezondheid en die van anderen. Dit terwijl het wetenschappelijk bewijs van de negatieve effecten van lood op de volksgezondheid toeneemt.

De World Health Organization bestempelt lood – naast kwik, cadmium en dioxines – als een van de tien meest gevaarlijke chemicaliën voor de volksgezondheid. Lood heeft onder andere negatieve effecten op de hersenontwikkeling (verlaagd IQ), het zenuwstelsel (verlammingsverschijnselen) en het leervermogen.

Ook kan het zorgen voor bloedarmoede, hoge bloeddruk, verminderde nierfunctie en schade aan de voortplantingsorganen. Jonge kinderen en zwangere vrouwen zijn extra kwetsbaar omdat zij veel meer van het lood dat zij binnenkrijgen absorberen.


Er zijn steeds meer goede loodalternatieven verkrijgbaar

Loodvergiftiging


Loodvergiftiging kan acuut of chronisch zijn. Acute loodvergiftiging ontstaat door blootstelling aan hoge concentraties looddampen of bijvoorbeeld het inslikken van lood. Chronische loodvergiftiging – wereldwijd de meest voorkomende vorm van loodvergiftiging – vindt plaats bij chronische of herhaaldelijke blootstelling aan lagere concentraties looddampen en/of binnenkrijgen van lood(stof).

Lood heeft namelijk geen ‘veilige’ concentratie: ook zeer lage concentraties lood in het bloed kunnen bovengenoemde effecten veroorzaken.

Contactmomenten


Sportvissers kunnen op verschillende wijzen in aanraking komen met lood en de bijbehorende gezondheidsrisico’s. Bijvoorbeeld middels de dampen die vrijkomen bij het zelf gieten van lood voor het maken van werpgewichten, het dichtbijten van loodhageltjes en het per ongeluk inslikken van kleine loodgewichten.

Daarnaast geldt voor personeel van hengelsportzaken en andere personen die dagelijks met lood in hun handen staan extra zorg en aandacht. Om zo veilig mogelijk te vissen, gelden de volgende aanbevelingen:

  • Speel op safe en mijd lood. Kies voor milieu- en gezondheidsvriendelijke alternatieven. Ga voor een overzicht naar www.sportvisserijloodvrij.nl;

  • Smelt en giet zelf geen lood. Doe je dit toch, zorg dan voor goede ventilatie, afzuiging en adembescherming. Eet en rook niet tijdens het smelten en gieten. Maak je werkplek nadien schoon met een natte doek die je vervolgens weggooit. Zorg dat er geen kinderen en zwangere vrouwen in de buurt zijn;

  • Stop nooit lood in je mond, óók niet om een knijploodje dicht te bijten;

  • Koop alleen dispenserdoosjes hagellood/ knijpgewichtjes die slechts één hageltje per keer afgeven;

  • Was altijd je handen na het gebruik van lood;

  • Bewaar lood buiten het bereik van kinderen;

  • Lever lood wat je niet meer gebruikt in bij de milieustraat of bij het chemisch afval.

Bron: Hét Visblad - april 2020
Gerelateerde berichten
15 jan 2020 Nieuw onderzoek: loodverlies sportvisserij aanzienlijk lager dan geraamd 7046 Het loodverlies in de sportvisserij blijkt fors lager te liggen dan eerder werd ingeschat. Uit cijfers van Wageningen Marine Research blijkt dat sportvissers naar schatting jaarlijks 30 ton lood verliezen. Dat is aanzienlijk minder dan de 524 ton loodverlies die de hengelsport in 2013 werd toegedicht. 13 dec 2019 Vispark Toms Creek gaat loodvrij 4542 Vispark Toms Creek in Lelystad gaat het loodgebruik op haar visvijvers sterk terugdringen. Alle ruim 200 huurhengels zijn vanaf nu voorzien van werpgewichten en verzwaringen van staal. Ook verkoopt Toms Creek onder eigen label de stalen sinkers bij haar dobbersetjes. 06 okt 2019 Campagne loodvrij vissen van start 5799 Hengelsportvereniging Ons Genoegen uit Geertruidenberg is op 5 oktober een campagne gestart om loodvrij vissen in haar viswateren breed en actief te stimuleren. Daarmee wordt de gemeente Geertruidenberg het eerste loodvrije pilotgebied van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij in Nederland. 01 okt 2019 Winnaars MijnVISmaat Loodvrije actie 4382 In augustus en september maakten VISmaten kans om een set loodvervangers te winnen door hun foto's op www.mijnvismaat.nl of via de App te registreren. De tien mooiste foto's zijn uitgekozen. 27 sep 2019 World Crank Cup 2019: loodvrij roofvisevenement 3764 Op 3, 4 en 5 oktober vormen de Merwede, Amer en Oude Maas het toneel van de derde editie van de World Crank Cup. In totaal doen 20 roofvissers uit binnen- en buitenland mee aan dit evenement - waarbij bovendien 'loodvrij' wordt gevist. 01 aug 2019 Loodalternatieven voor karpervissers 5142 De Karper Sportvisserij Nederland – kortweg De KSN – heeft in nummer 107 van haar magazine De Karper een maar liefst zes pagina’s groot artikel over loodvrij karpervissen gepubliceerd. Naast alle ins en outs over de Green Deal Sportvisserij Loodvrij geeft dit artikel een overzicht van de beschikbare milieuvriendelijke loodalternatieven voor karpervissers. 26 apr 2019 Loodvrije events 4947 Vanuit de Green Deal Sportvisserij Loodvrij organiseert Sportvisserij Nederland samen met federaties en hengelsportverenigingen dit jaar vele tientallen evenementen. Bij veel van deze evenementen wordt volledig loodvrij gevist.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.