Plannen voor zonneparken op water

4481
05 jun 2019

In heel Nederland duiken de laatste tijd berichten op over plannen om drijvende zonneparken op water aan te leggen – ook op viswateren. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de sportvisserij?

Drijvende zonneparken zijn een vrij nieuwe vorm van grootschalige opwekking van zonnestroom. Vanwege de schaarste aan beschikbaar landoppervlak, wordt daarbij nu ook naar zonneparken op water gekeken. Bovendien geeft water een natuurlijke koeling waardoor de energieomzetting efficiënter is en kan de reflectie op water de opbrengst verhogen.

Mogelijk geschikte wateren zijn: irrigatiebekkens, baggerdepots, bassins bij zuiveringsinstallaties en in later stadium ook zandwinplassen, grote meren (bijv. IJsselmeer) en de zee. In sommige wordt niet gevist, maar zandwinplassen, grote meren en de zee vormen belangrijke wateren voor de sportvisserij.

Negatieve effecten


Er is nog nauwelijks praktijkonderzoek gedaan naar de effecten van drijvende zonneparken op de visserij, visstand en het ecosysteem. Uit bureaustudies blijkt dat de verminderde lichtinval effect kan hebben op de ontwikkeling van waterplanten, de watertemperatuur en het zuurstofgehalte – afhankelijk van het percentage bedekking met zonnepanelen en de diepte en grootte van het water.

Een hoog percentage bedekking (naar schatting bij >50% bedekking) kan negatieve effecten hebben op de visstand, het overige waterleven en de bevisbaarheid voor sportvissers. Een ander probleem kan zijn dat het onderhoud (zoals maaien en baggeren) wordt bemoeilijkt. Tot slot kunnen bij schoonmaak en beschadiging van zonnepanelen verontreinigingen in het water terecht komen.

-> Meer lezen (pdf)

Kansen en compensatiemogelijkheden


De onderwaterstructuren van drijvende zonnepanelen kunnen ook schuilplaatsen en voedsel verschaffen voor vis. In verband met de bevisbaarheid zou een drijvend zonnepark bij voorkeur ver uit de oever (>100m) moeten worden aangelegd. Een deel van de oevers zou volledig vrijgehouden moeten worden. Een deel van de opgewekte zonne-energie kan gebruikt worden voor verbetering van het viswater, zoals het aandrijven van pompen om zuurstofloosheid tegen te gaan.

Inspraak


Zijn er plannen voor de aanleg van een drijvend zonnepark in viswater in jouw regio? Neem dan voor de zekerheid contact op met je hengelsportvereniging of -federatie. Die kunnen dan in een vroeg stadium in overleg gaan met de beslissende partijen om de gevolgen voor de visstand en sportvisserijmogelijkheden te bewaken. Voor ondersteuning kunnen verenigingen ook aankloppen bij de hengelsportfederatie of Sportvisserij Nederland.

Lees ook:


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.