Het belang van belangenbehartiging

3311
27 mrt 2018

Het hoofddoel van Sportvisserij Nederland is het behartigen van de sportvisserijbelangen. Daarbij is de sportvisser het uitgangspunt. Dit komt erop neer dat hij of zij mag vissen, bij het viswater kan komen en dat er vis te vangen is.

In principe vallen alle werkzaamheden van Sportvisserij Nederland onder de noemer ‘belangenbehartiging’. Dit doen we samen met de hengelsportfederaties en -verenigingen. Bijvoorbeeld door de sportvissers een betaalbare VISpas aan te bieden waarmee in meer dan 80 procent van het Nederlandse water naar hartenlust kan worden gevist. Ook werken we aan een gezonde en voor sportvissers aantrekkelijke visstand. Een visstand die natuurlijk moet kunnen worden bevist. Het verbeteren van de toegankelijkheid en bevisbaarheid van het water vormt eveneens een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden.

Politieke lobby

Belangenbehartiging in de meer traditionele zin van het woord is het beïnvloeden van beleid en politiek. Daarom onderhouden we contacten met allerlei overheden, bestuurders en ambtenaren, en brengen we het maatschappelijke en economische belang van de sportvisserij onder de aandacht van deze beleidsmakers. Het lobbywerk in Den Haag blijft meestal buiten de publiciteit, maar is belangrijk en draagt bij aan het tot stand komen van voor de sportvisserij gunstige wet- en regelgeving. Ook op provinciaal en gemeentelijk niveau is de georganiseerde sportvisserij actief aan het lobbyen voor de hengelsport. 



Fred Bloot, adjunct-directeur van Sportvisserij Nederland en president van de European Anglers Alliance, pleit in het Europarlement voor de hengelsport.

Internationaal

De inspanningen voor een bloeiende sportvisserij blijven niet beperkt tot binnen onze landsgrenzen. Zo is Sportvisserij Nederland aangesloten bij de European Anglers Alliance (EAA). Deze sportvisserijorganisatie is een internationaal samenwerkingsverband van hengelsportorganisaties uit verschillende Europese landen. De EAA vertegenwoordigt maar liefst 23 miljoen sportvissers en werkt in Brussel aan een sportvisserijvriendelijk Europa. Belangrijke onderwerpen waar de EAA zich mee bezighoudt zijn de bescherming van de zeebaars, het tegengaan van aalscholveroverlast en het bestrijden van visvermalende waterkrachtcentrales. Sportvisserij Nederland is een belangrijke EAA-partner en levert zelfs de voorzitter.

Samenwerken

Van een geheel andere orde – maar zeker niet minder belangrijk – is de samenwerking van Sportvisserij Nederland met organisaties zoals waterschappen en natuur- en milieuorganisaties. Door samen te werken in projecten als het Droomfonds Haringvliet, worden krachten gebundeld en de lobby versterkt. Sportvisserij Nederland kan haar kennis op het gebied van visstand en waterbeheer effectief inzetten en daarmee de belangen van de sportvisserij goed verankeren. Ook het lidmaatschap van sportkoepel NOC*NSF dient om de maatschappelijke positie van de hengelsport te verstevigen en de mogelijkheden voor de sportvissers te verruimen.

Bron: Hét VISblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.