Visionair 41 is uit!

3664
04 okt 2016

Visionair no. 41 ligt sinds vorige week weer bij alle abonnees op de deurmat. Visionair is het magazine over biologie en beheer van vissen voor mensen die werkzaam zijn in de waterwereld of hiervoor een bijzondere belangstelling hebben. Deze keer staat Visionair weer vol met visgerelateerde artikelen.


Klik hier voor de volledige inhoudsopgave (pdf) van Visionair 41. Hieronder een overzicht met wat je allemaal kunt lezen in de nieuwste Visionair. Voortaan ook dit mooie vakblad thuis ontvangen? Een abonnement nemen kan in onze webshop.

Vissenbos brengt leven

Door een afname van het aanbod  van natuurlijk visvoedsel en soms door aalscholverpredatie staat de visstand in een toenemend aantal wateren onder druk. Het aanbrengen van kunstmatige structuren in zo’n water kan dit (gedeeltelijk) compenseren.


Tot op het molecuul

Aan de hand van een watermonster bepalen welke visoorten er in een water voorkomen. Dat lijkt science fiction. Met behulp van een
buitengewoon geavanceerde bemonsteringsmethode -eDNA metabarcoding- is dit echter mogelijk. Een techniek die zich razendsnel ontwikkeld.

Delfland opent deuren voor vis

Het hoogheemraadschap van Delfland werkt hard aan het verbeteren van de visstand in haar beheergebied. Naast de aanleg van een vislift is de passeerbaarheid van de gemalen voor vissen radicaal verbeterd.

Vissen in de Drentsche Aa

De Drentsche Aa is het hart van het gelijknamige Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap. In dit unieke gebied gaan sportvisserij en
natuurbelangen goed samen.

Vis en spelen

Vis en de visserij zijn een geweldige inspiratiebron voor het doorbrengen van ledige uren. Naast Dobbertje Duik en het Aquariumspel was vroeger ook het wrede palingtrekken populair.

Huwelijk van vis en microbe

Onlangs is ondekt dat in de kieuwen van vissen bacteriën leven die giftig ammonia omzetten in onschadelijk stikstofgas. De bacteriën levenin de cellen van de vis. Deze bijzondere symbiose was nog niet eerder waargenomen. De onderzoekswereld heeft nog
steeds moeite om het te geloven.

Zeeforel in het Lauwersmeer

Sinds 2012 wordt gewerkt aan het herstel van de natuurlijke verbinding tussen de zee en het achterland bij het Lauwersmeer.
Dit biedt kansen voor riviertrekvissen, in het bijzonder voor de zeeforel.

Brabantse beken onder de loep

Uit visstandbemonsteringen in het Markstroomgebied blijkt dat de uitgevoerde maatregelen zeer goed uitpakken voor de visstand in dit watersysteem.

Palingsound

Door de aanleg van vismigratievoorzieningen zijn steeds meer kunstwerken zijn passeerbaar voor vissen. De passeerbaarheid voor aal blijkt soms tegen te vallen. Mogelijk speelt geluid hierbij een rol.

Zalm kweken op zeesla

Nederland loopt voorop in het onderzoek naar duurzaam visvoer. Insectenlarven lijken een verantwoord alternatief voor vismeel. In Lelystad wordt de combinatie van zeesla en meelwormen onderzocht.

Van de ijsvogel en de vis

Dankzij de combinatie van een sterk verbeterde waterkwaliteit en zachte winters gaat het goed met de ijsvogel. Columnist Cees
van Kempen volgde het diertje en maakte een studie van het viseetgedrag van deze opvallende blauw-oranje viseter.

Wil jij als sportvisser ook eens meer verdiepen in de achtergronden van vis en water? Neem dan vooral een abonnement op 
Visionair!

Klik hier voor de volledige inhoudsopgave (pdf) van Visionair 41.

Bekijk het online archief of ga naar www.invisionair.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.