Onderzoek trekgedrag schieralen

5568
12 nov 2009

Sportvisserij Nederland levert een actieve bijdrage in het onderzoek naar het gedrag van schieralen. In de periode 2004-2006 zijn daarvoor 457 alen van een transponder voorzien.

Van deze alen bereiken maar 83 exemplaren de zee (waarbij het laatste detectiestation in de Afsluitdijk, Haringvlietdam of de Oude Maas ligt). De gegevens zijn geanalyseerd tot 1 januari 2009 en ook alen die tijdelijk (tot ruim een jaar) de migratie naar zee stoppen, zijn dus meegeteld.

De gegevens laten zien hoe snel de alen migreren, in welke maanperiode en op welk tijdstip van de dag. Dit is van groot belang voor de opbouw van kennis over deze mysterieuze vis. Ook levert het onderzoek gegevens op over waar alen in het Rijnsysteem verdwijnen. Circa 45% van de gemerkte alen (dit is bijna 200 stuks!) bereiken Nederland niet. In Nederland “verdwijnen” nog eens 180 alen.

Een deel van de alen kan gestopt zijn met de migratie, zodat ze theoretisch niet geregistreerd worden. Maar de registraties zijn verwerkt tot 2009, dus deze factor kan uitgesloten worden. Een deel van de alen zal dan ook door visserijinspanning verdwenen zijn. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in Journal of Fish Biology.

http://www.laserwords.co.in/offprint/jfb74-9/jfb2293.pdf ()

Dit najaar zijn wederom alen gemerkt. In totaal zullen zo’n 200 alen gemerkt worden voor twee onderzoeken. Het ene onderzoek richt zich op sterfte van schieralen door de waterkrachtcentrale in de Sieg en het andere onderzoek betreft een onderzoek waarbij alen worden verplaatst. Daarbij worden alen van de Moesel in de Rijn (Keulen) en Lippe uitgezet.

Alen van de Lippe worden in de Lippe en Keulen uitgezet. Bekeken wordt of dit verplaatsen van de alen een effect heeft op de start van de migratie en de migratiesnelheden. Het onderzoek wordt in opdracht van het MULNV (zeg maar het Duitse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij) uitgevoerd door VisAdvies.

Sportvisserij Nederland levert voor het project ervaren mankracht. En uiteraard wordt er gebruik gemaakt van het telemetriesysteem in het Rijnstroomgebied van RWS Waterdienst.

-> Meer over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.