Met de site http://www.vismigratie.nl is er een nieuw landelijke overzicht van vismigratieknelpunten. Veel vissoorten hebben een natuurlijke drang in zich om zich van water naar water te verplaatsen en voor veel vissoorten is dit zelfs van levensbelang.
Denk bijvoorbeeld aan de zalm en de aal die om te overleven moeten migreren tussen de zee en het zoete water. Helaas voor deze vissen komen zij op hun reis door Nederland talrijke knelpunten tegen: locaties zoals stuwen, gemalen, sluizen, waterkrachtcentrales en dammen. Om het totaalprobleem inzichtelijk te maken voor iedereen, en zeker voor de één miljoen sportvissers die ons land kent, zijn al deze locaties geplaatst op http://www.vismigratie.nl.
De website is in feite een routeplanner voor de vissen. Wanneer u op de site klikt op "Start de kaart van Nederland met de locaties voor vismigratie!" opent u een kaart van Nederland met daarop veel rode en groene stippen. Door links de schaal te veranderen of door eenvoudig te dubbelklikken op de gewenste locatie is in te zoomen op de kaart. Bij het verder inzoomen veranderen de rode stippen op een gegeven moment in "rode, verbaasde visjes" die knelpunten aangeven waar vissen "in de file komen te staan".
Daarnaast zijn er "groene, blije visjes" zichtbaar die de doorgaande waterwegen aangeven, de locaties waar vissen gemakkelijk langs kunnen zwemmen. Naast het handmatig inzoomen is er ook een mogelijkheid om een plaatsnaam in te tikken, waarna er direct op de gewenste locatie wordt ingezoomd. Het kaartbeeld kan desgewenst worden gewijzigd in een satellietbeeld door rechts bovenin de kaart op "Satelliet" te klikken.
Natuurlijk moet het aantal vismigratieoplossingen de komende jaren nog toenemen, en er valt nog heel wat werk te verzetten door de waterschappen en de Rijkswaterstaat. Het aantal "groene visjes" zal naar verwachting behoorlijk gaan groeien. Verder volgt er een advies voor de juiste landelijke aanpak van dit probleem, dat volgt vanuit een vruchtbare samenwerking tussen de Waterdienst, Sportvisserij Nederland en adviesbureaus VisAdvies en Wanningen Water Consult.
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de projectleider van Sportvisserij Nederland, dhr. Niels Brevé (breve@sportvisserijnederland.nl).