Op het zoete water was het wedstrijdvissen lange tijd het domein van de witvissers. De laatste jaren heeft het wedstrijdelement in de roofviswereld echter ook vaste voet aan de grond gekregen. Bij roofviswedstrijden gelden strikte
regels vanwege het welzijn van de vis.
Wedstrijdvissen is een belangrijk onderdeel van de sportvisserij. Allereerst is het leuk om je vaardigheden te meten met andere vissers en brengt het competitie-element extra spanning met zich mee. Verder zorgt het wedstrijdvissen voor veel positieve publiciteit. Zeker de grote internationale wedstrijden trekken veel toeschouwers en genereren de nodige media-aandacht.
Onze topvissers kunnen zich tegenwoordig bovendien meten met de beste vakbroeders ter wereld. Het wedstrijdvissen is in ons land inmiddels zo professioneel georganiseerd dat Sportvisserij Nederland is toegetreden tot Het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF).
Haute couture
Verder is de wedstrijdvisserij ook een belangrijke motor voor de nood-zakelijke vernieuwing binnen de sportvisserij. Het is in feite de haute couture van de hengelsport. Wedstrijdvissers willen nu eenmaal altijd het onderste uit de kan halen en zijn daarom continu bezig met het verfijnen en bedenken van (nieuwe) technieken, tactieken en materialen.
Een relatief jonge discipline als de feedervisserij zou er zonder de ontwikkelingen in het wedstrijdvissen bijvoorbeeld nooit zijn gekomen. Ook de recreatieve sportvisser profiteert dus mee van de vernieuwingen en stroom van nieuwe materialen die hun oorsprong vinden in de wedstrijdvisserij.
Heel populair
Waar de wedstrijdvisserij traditioneel een witvisbolwerk was, neemt de populariteit van het in wedstrijdverband vissen op roofvis gestaag toe. Zo kennen we sinds het begin van de jaren ‘90 het Nederlands Kampioenschap Snoekbaarsvissen (NKS). Andere grote roofviswedstrijden in ons land zijn de Predator Tour – een driedaags evenement waarbij de focus op zowel snoek, baars als snoekbaars ligt – en de World Predator Classic.
Bij deze internationale roofviswedstrijd strijden zowel bootvissers, bellyboaters en kayakvissers om de eer en een goed gevulde prijzenkast. En in bijna iedere stad worden tegenwoordig streetfishing wedstrijden georganiseerd. Die zijn opvallend populair, ook bij de jonge generatie sportvissers.
Zorgvuldig
Vanuit het oogpunt van een verantwoord visstandbeheer verdienen roofviswedstrijden extra aandacht. Roofvissen zijn toppredatoren
en spelen een belangrijke rol in het bewaren van het natuurlijk evenwicht onder water. Dat is bijvoorbeeld de reden dat we een gesloten seizoen voor roofvis kennen.
Dit wordt daarom logischerwijs ook meegenomen in de wedstrijdreglementen. Die zijn sowieso strikt: zorgvuldigheid (met betrekking tot dierenwelzijn) staat hoog in het vaandel bij het omgaan met gevangen roofvis. Na de vangst moet de vis direct worden gefotografeerd – om aan de hand van de foto de vangst te melden – en daarna zo snel mogelijk worden teruggezet. Iedere vis die weer ongeschonden aan het water wordt toevertrouwd, kan immers later nog een keer worden gevangen – een principe dat overigens voor alle viswedstrijden geldt.