Brandbrief aan staatssecretaris Van Dam: 'regel visserij IJsselmeer'

7227
13 jan 2017

De visstand in het IJsselmeer gaat achteruit. Zowel natuurorganisaties als IJsselmeervissers dringen daarom bij staatssecretaris Van Dam aan op een goed plan voor een beter evenwicht tussen vis, vogel en visserman. De urgentie is hoog: op 1 juli 2017 lopen de huidige visserijvergunningen af en aanvragen voor nieuwe vergunningen moeten op 1 februari zijn ingediend. Zonder maatregelen van het Ministerie van Economische Zaken voorzien de provincies Fryslan, Flevoland en Noord-Holland grote problemen bij het afgeven van nieuwe vergunningen.

In het IJsselmeer wordt te veel vis gevangen ten opzichte van de aanwezige hoeveelheid vis. De samenwerkende partijen rondom het IJsselmeer verwijten de staatssecretaris dat hij te veel netten toestaat in het IJsselmeer en zijn hier al sinds 2014 met het Ministerie over in gesprek. Dat heeft nog niet tot een oplossing geleid waar alle partijen zich in kunnen vinden.

Dringend beroep

Gedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Fryslan: “De slechte visstand en de gevolgen voor beschermde watervogels in het IJsselmeer maken het voor ons als provincie heel moeilijk om een nieuwe Natuurbeschermingsvergunning voor deze visserij af te geven. Dat zou betekenen dat tientallen vissersgezinnen in juli hun inkomen kwijt raken. Daarom doe ik, opnieuw, een dringend beroep op de staatssecretaris om snel met een goed plan te komen dat het evenwicht tussen vis, vogel en visserman terugbrengt.”

Brandbrief

In de brief aan staatssecretaris Van Dam wordt voorgesteld om de hoeveelheid toegestane netten waarmee wordt gevist fors en structureel terug te brengen, en de beroepsvissers financieel te compenseren. De brandbrief is ondertekend door de provincies Fryslân, Flevoland en Noord-Holland, de organisatie van beroepsvissers, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en Samenwerkingsverband Blauwe Hart.

Rolverdeling

EZ is verantwoordelijk voor het beheer van de visbestanden in het IJsselmeer en Markermeer. Daarbij moet het ministerie rekening houden met de belangen van de natuurbescherming. De provincies verlenen op grond van de Wet Natuurbescherming een vergunning, mits er geen negatieve effecten op de natuur zijn (bijvoorbeeld beschermde vogels die verdrinken in de netten en er moet voldoende vis zijn voor de watervogels). Om zicht te houden op een nieuwe Natuurbeschermingsvergunning voor de nettenvisserij op onder meer snoekbaars, baars en brasem – het visseizoen voor deze schubvissoorten begint op 1 juli 2017 – moeten de vissers op 1 februari 2017 de aanvraag hebben ingediend.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.