Na jaren van onderhandelen ligt er eindelijk een akkoord: de diepzeevisserij in EU-wateren wordt verboden. Vissers zullen daarnaast voortaan kwetsbare mariene ecosystemen moeten ontzien. Het ministerie van economische zaken heeft de doorbraak bevestigd.
Al sinds 2004 wordt over dergelijke maatregelen gesproken binnen EU-verband. Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, dat morgen afloopt, zag het als een van zijn prioriteiten om de diepzeevisserij aan banden te leggen, maar het lukte pas op de valreep om alle betrokken lidstaten en het Europees Parlement op één lijn te krijgen.
“Met dit akkoord hebben we een goede balans gevonden tussen de noodzaak om het diepzeeleven te beschermen en aan de andere kant een verantwoorde exploitatie door vissers”, stelt staatssecretaris Martijn van Dam, die de onderhandelingen leidde.
Check de video:
Supertrawlers hebben netten die zo groot zijn als dertien 747 Jumbo Jets.
Het verbod op diepzeevisserij met sleepnetten is een langgekoesterde wens van de
Deepsea Conservation Coalition. Deze coalitie van meer dan zeventig ngo’s pleitte voor een visserijverbod vanaf een diepte van vierhonderd meter, maar dat ging de partijen te ver. Zij besloten dat er beneden de achthonderd meter diepte niet langer met sleepnetten mag worden gevist.
Schade
De diepzeevisserij vindt vooral plaats in de Noordelijke Noordzee, ten westen van Schotland en Ierland en in de Atlantische Oceaan. Nu geldt daar nog amper wetgeving. Gevolg is dat trawlers met sleepnetten grote schade aanrichten onder soorten die op de zeebodem en juist daarboven leven.
Pic: Twitter @DeepSeaConserve
“Met name koudwaterkoralen, anemonen en sponzen lijden onder de diepzeevisserij. Het gaat om soorten die maar langzaam groeien, maar waarvan veel andere vissen en overig zeeleven afhankelijk zijn”, zegt biologe Irene Kingma, voorzitter van de Nederlandse Elasmobanchen Vereniging en betrokken bij de Deepsea Conservation Coalition.