Demonstraties Verenigingsdag


Demonstratie - ZomerVISkaravaan 

Door Jarno Veldhuizen (Medewerker Jeugdaciviteiten) en Alisha Hansma (Medewerker Verenigingsadvisering en Wedstrijden)

De ZomerVISkaravaan is een unieke kans om kinderen uit jouw gemeente op een verantwoorde manier te laten kennismaken met sportvissen. Ook laat jouw hengelsportvereniging zich hiermee zien als actieve sportvereniging. Kom langs om te zien hoe je dit evenement zelf organiseert.
 
Tijdens de workshops ZomerVISkaravaan leer en ervaar je hoe je eenvoudig een leuk eendaags evenement voor de jeugd kunt organiseren. We nemen je mee vanaf de inschrijving via spelletjes, vissenwelzijn en visvaardigheid naar een afscheid van een groep gemotiveerde kinderen, die hebben ervaren hoe leuk vissen is! Zorg dat je bij voorkeur geen evenementenvergunning nodig hebt en zorg voor maximale aandacht in de lokale en regionale media. En wat is er mooier als de deelnemers bij jouw HSV daarna gratis kunnen vissen?






Demonstratie: Streetfishing 

Door Bart van de Walle en Johannes Elzinga van Team Holland

Streetfishing, ook wel urbanfishing en straatvissen genoemd, staat voor het met licht materiaal vissen op roofvis in het centrum van de stad. Het gebeurt vooral in de grachten en kanalen waarbij met diverse soorten kunstaas op roofvissen zoals snoekbaars, baars, en snoek wordt gevist.
 
Goede plekken om te streetfishen zijn meestal de kanten, (onder) bruggen, bij boten, of plekken waar verschillende wateren bij elkaar komen. Het leuke van streetfishing is dat het is een hele actieve manier van vissen is waarbij je van stek naar stek loopt. Om dit mogelijk te maken neemt de echte streetfisher licht materiaal mee en zorgt hij er ook voor dat hij niet teveel spullen bij zich heeft.

Tijdens deze demonstratie maak je kennis met streetfishing als visserijmethode, maar vooral ook met de manier waarop jouw HSV zelf eenvoudig een streeftfishing competitie kan opzetten voor deelnemers vanaf 14 jaar.





Demonstratie - Vang 5 


Door Wendy Boonstra (Vrijwilligerscoördinator - Sportvisserij MidWest Nederland)
 
Als sportvisser en natuurliefhebber weet jij als geen ander hoe hinderlijk het is als het water en de oever vol met zwerfafval liggen. Die troep vervuilt niet alleen het milieu, maar het vergalt ook je visplezier. Daarom komen wij in actie met Vang5. Samen met jou.
 
De Vang5 campagne is primair gericht op individuele sportvissers. Het is echter ook een programma waarbinnen je als HSV actief kunt zijn. Vang5 helpt je om te laten zien dat ook jouw HSV bijdraagt aan mooier en schoner water. Neem als vereniging deel aan het programma, meld je schoonmaakacties vooraf aan en wij zorgen dat de lokale krant en regionale media hiervan op de hoogte worden gebracht. Aan het eind van de schoonmaakactie meld je je ‘vangst’ en voegt een mooi foto toe, dan delen we ook dat met de lokale krant.





Demonstratie - Kort advies Sportvisserij Nederland 

Door Gerard de Laak en Paul Wijmans (Adviseurs viswaterbeheer Sportvisserij Nederland)

Sportvissers merken het meestal als eerste, wanneer er iets mis is met de visstand. Zo kan er bijvoorbeeld minder worden gevangen, de gevangen vissen zijn kleiner dan vroeger of sommige soorten worden helemaal niet meer gevangen.
 
Bij dergelijke problemen met het viswater en de visstand kan een hengelsportvereniging een beroep doen op Sportvisserij Nederland. Zij geeft voorlichting en advies op grond van gegevens die de visstandbeheerder vaak zelf kan verzamelen.
 
Blijken de problemen ook dan niet te kunnen worden opgelost, dan kan de vereniging ook voor een onderzoek van het viswater en/of de visstand terecht bij Sportvisserij Nederland.
 
Afhankelijk van de vraag of het probleem kan Sportvisserij Nederland op basis daarvan een kort advies geven. Bijvoorbeeld over de inrichting van het water of het uitzetten van vis.





Demonstratie - De aanleg van Vissenbossen

Door: Bram van Wijk (Visserij Service Nederland)

In veel wateren is de visstand in de afgelopen jaren afgenomen. Met name voor sportvissers leidt dit tot afname van de vangsten en daarmee mogelijk ook tot minder plezier bij het uitoefenen van hun hobby. Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor de afnemende visstand. 

Naast de afname van het aanbod van natuurlijk visvoedsel door de afname van voedingsstoffen als fosfaat is vooral de predatie door aalscholvers een belangrijke oorzaak.

Visserij Service Nederland biedt een mogelijke oplossing, waarmee de gevolgen van afname van visvoedsel en aalscholverpredatie zoveel mogelijk kunnen worden gecompenseerd. Het is bewezen dat meer (natuurlijke) structuren in het water leiden tot meer schuil-, paai- en opgroeimogelijkheden voor vis, maar ook tot een verhoogde productie van visvoedsel. Door de aanleg van een Vissenbos is het mogelijk om op een eenvoudige manier te zorgen voor meer natuurlijke structuren in een water.

Functies

Concreet heeft het Vissenbos de volgende functies:
  • Toename van productie natuurlijk visvoedsel en daarmee hogere draagkracht voor vis;
  • Schuilgelegenheid voor vis tegen aalscholvers;
  • Paaisubstraat voor diverse vissoorten;
  • Opgroeigebied voor (jonge) vis;
  • (Lokale) verbetering van vangsten door sportvissers;
  • Verfraaiing van viswater door natuurlijke uiterlijk van Vissenbos.





Demonstratie - Vis in nood? Bel de VIS Ambulance

Door Sijmen van den Berg (Adviseur Sportvisserij MidWest Nederland) & Mark Kouwenhoven (Sportvisserij Oost Nederland)

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Fenomenen als (langdurige) droogte en hoosbuien kunnen ervoor zorgen dat vissen in acute nood raken. Om in dit soort situaties snel en effectief op te kunnen treden is bij alle federaties de VISambulance in het leven geroepen.
 
Vissen kunnen door meerdere oorzaken in de problemen komen. Denk bijvoorbeeld aan de verdroging waar we de laatste jaren mee te maken hebben gehad. Watergangen en/of vijvers komen langzaam droog te staan waardoor vissen opgesloten zitten en afvangen eigenlijk het enige redmiddel is. Maar ook lozingen van rioolwater of stortbuien kunnen voor grote problemen zorgen.
 
Krijg bij deze demonstratie een inkijkje in de wereld van de VISambulance. Wat kunnen wij zelf doen als vissen in nood zijn? Welke materialen en middelen kunnen wij inzetten? Maar ook de afspraken met de verschillende waterschappen en terreinbeheerders zijn van essentieel belang voor een goed calamiteitenteam.






Demonstratie - Beheer van hoogbezette visvijvers 

Door Mark Breedveld (Carp Care)

Een jarenlange fascinatie voor karper – als sportvisser en koi specialist – legde de basis voor een carrière als ‘karperdokter’. Met zijn bedrijf CarpCare verzorgt Mark Breedveld professioneel beheer van vis en water. “Een gezond voedingspatroon is essentieel: aardappelen, groente en vlees in plaats van McDonalds.” Mark werkt regelmatig nauw samen met Sportvisserij Nederland.

CarpCare ondersteunt koivijver eigenaren, watereigenaren, hengelsportverenigingen en waterschappen bij het beheer van een goed visbestand en verzorgt het noodzakelijke waterbeleid. Dat kan op incident basis, maar ook op basis van een abonnement.

Mark demonstreert aan de Eendenplas hoe hij de gezondheidstoestand van een gevangen vis bepaalt en vertelt en laat zien wat er zoal mis kan gaan met de visstand én hoe je dit kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door bij een hoge bezetting met speciaal visvoer bij toe voeren.






Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.