HSV Service

VISpas Hotspots - het Damsterdiep (Groningen)

1134
31 okt 2024

Het Damsterdiep loopt van Groningen naar Delfzijl. Dit ongeveer 27 kilometer lange kanaal heeft twee (karakteristieke) gezichten. Het westelijke deel van Groningen tot Ten Post is vrijwel kaarsrecht, maar Van Ten Post tot Delfzijl slingert het Damsterdiep door een schilderachtig stuk van de provincie Groningen. Dit mooie water heeft de sportvisser het nodige te bieden.

Het Damsterdiep is zo’n 20 meter breed en gemiddeld 2 tot 2,5 meter diep (al staat op sommige stukken slechts 1,6 meter water). Vanwege de geringe diepgang en breedte is het Damsterdiep nauwelijks nog van belang voor de scheepvaart en kun je er doorgaans in alle rust vissen.

Ondanks dat er weinig boten langskomen kan het af en toe toch flink stromen. Iets ten oosten van Groningen is het Damsterdiep via een sluis verbonden met het Eemskanaal. Die wordt gebruikt om overvloedig water uit de omliggende polders via het Damsterdiep af te voeren richting het Boezemgemaal De Drie Delfzijlen.

Het visbestand in het kanaal bestaat voor een belangrijk deel uit witvis (met ook redelijk wat zeelt), roofvis (vooral snoek) en karper. De talrijke rietkragen, waterplanten en leliebedden zijn plekken waar (prooi)vissen zich graag ophouden. Tussen Ten Post en Delfzijl is het kanaal op de meeste plekken goed bereikbaar vanaf de oude Rijksweg/Alberdaweg (noordzijde Damsterdiep). Hier vind je prachtige stekken die worden omringd door karakteristieke Groningse huizen.

Hotspot jaarrond voor witvissers

Witvissers kunnen aan het Damsterdiep hun hart ophalen. Dit vanwege de donkergekleurde brasems van in de regel 1 tot 1,5 kg (er zwemmen ook oudere, grote exemplaren tot 3 kg), mooie zeelten en voorns van 30 cm+ en een pond zwaar (die worden vooral in de winter gevangen).

Je kunt deze vangen met de feeder, maar ook met de vaste stok en matchengel. Als aas zijn wormen en zoete maïs uit blik favoriet. In vrijwel elk plekje langs het Damsterdiep zijn mooie visplekken te vinden: van steigers en bruggen tot grasveldjes die door dorpsbewoners worden onderhouden. Houd er wel rekening mee dat je altijd toestemming nodig hebt om op privésteigers te mogen vissen. 

In de winterperiode is het Damsterdiep een hotspot voor de voornvisserij met de vaste stok. Vooral het stuk met de beroemde ‘hangende keukens’ boven het water in het historische centrum van Appingedam staat bekend om zijn dikke wintervoorns.

Goede mogelijkheden voor de karpervisser

Het Damsterdiep bevat een behoorlijk goed karperbestand, dat zowel schubs als spiegels omvat. Het betreft voornamelijk kleinere karper van 4-8 kilo, maar er zwemmen ook grotere vissen in de 10 tot 15 kilo+ range.



Zoals op de meeste kanalen is het een kwestie van zoeken naar de vis.Qua stekkeuze heb je verschillende opties. Bijvoorbeeld de bruggen bij de vele dorpen waar het Damsterdiep langs/doorheen loopt, maar ook verbredingen of een splitsing met een ander kanaal. 

Vanwege de vele brasems verdient het de aanbeveling om te voeren met een combinatie van boilies en tijgernoten. In het verlengde hiervan is een langere hair met wat groter haakaas ook aan te raden. Zoals op veel wateren gebruikelijk zijn de vroege ochtend en nachtelijk uurtjes favoriet. Door de geringe breedte, diepte en oeverbegroeiing leent dit kanaal zich ook uitstekend voor de penvisserij – voorvoeren vergroot ook dan de kans op succes.

Snoekvissen op het Damsterdiep

Snoek is de dominante roofvis op het Damsterdiep. Er zwemt een mooi bestand van vissen in de range van 60 tot 85 cm, maar een vis van rond de meter behoort zeker tot de mogelijkheden. De ondiepere, begroeide oeverzones van het kanaal zijn de plekken waar de snoek in een hinderlaag ligt.

Werpend vissen met ondiep lopend kunstaas (ook weedless kikkerimitaties) biedt de beste kansen. In de wintermaanden vind je ze eerder bij bruggen en ook op stukken die in de luwte van de bebouwing liggen. Daar liggen dan mogelijkheden voor het statisch vissen op snoek met dood aas.

In de stad Groningen ligt een afgedamd stuk van het Damsterdiep. Dit gedeelte is beperkt toegankelijk, maar biedt genoeg mogelijkheden voor de struinende roofvisser die graag met kunstaas aan de slag gaat. Ook in het historische centrum van Appingedam en Delfzijl vind je genoeg stekken waar de witvis zich in de winter verzamelt, met de snoek in het kielzog. Voor snoekbaars kun je beter elders terecht en je heil zoeken op het Eemskanaal

Vissen vanuit de boot? Dan zijn dit de trailermogelijkheden

De bootvisser kan aan het Damsterdiep op twee plekken terecht om te traileren. Bij Ten Boer is aan het Damsterdiep Noordzijde een helling aanwezig op de plek waar het kanaal kruist met de Lustigemaar. In Appingedam vind je een trailerhelling aan de Olingermeeden.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.