HSV Service

Zorg voor karper

4154
16 mrt 2020

Een jarenlange fascinatie voor karper – als sportvisser en koi specialist – legde de basis voor een carrière als ‘karperdokter’. Met zijn bedrijf CarpCare verzorgt Mark Breedveld (37) professioneel beheer van vis en water. “Een gezond voedingspatroon is essentieel: aardappelen, groente en vlees in plaats van McDonalds.”

“Weet je wat jij moet doen? Een eigen bedrijf als ‘karperdokter’ beginnen. Dit is uniek.” Deze woorden van een dolgelukkige eigenaar van een betaalwater waren voor Mark Breedveld het beslissende zetje om zijn baan als autoverkoper vaarwel te zeggen. De aanleiding voor dit carrièreadvies was een dreigende karpersterfte met Pasen op een betaalwater (het voorjaar is een periode waarin dit fenomeen regelmatig de kop opsteekt). “De vissen lagen letterlijk voor het oprapen. De zieke vissen heb ik uit het water geschept, in quarantaine gedaan en van medicatie voorzien. Binnen enkele uren zwom de eerste weer vrolijk rond. Vervolgens heb ik een plan gemaakt voor de periode daarna en is er bijna geen vis meer doodgegaan.”

Onkunde

Sinds 2017 heeft Breedveld met CarpCare een volle agenda met de ondersteuning van watereigenaren, hengelsportverenigingen en waterschappen bij het visstandbeheer. “Eerst deed ik het parttime, maar inmiddels ruim een jaar fulltime. Het is hard werken, maar ik doe het met passie en plezier.” Het werk ontstaat helaas deels door onkunde van waterbeheerders. “Het begint vaak al bij de aankoop. Via een tussenhandelaar wordt karper gekocht, maar waar de vis vandaan komt is onduidelijk. Terwijl het slepen met vis funest is voor de gezondheid. Tijdens het transport zit karper doorgaans dicht op elkaar gepakt. Daardoor gaat het stresslevel omhoog, wat de vis activeert. Die kan echter geen voedsel vinden. Dat geeft nog meer stress, wat het immuunsysteem verzwakt. Na uitzet moeten ze een plekje vinden in de hiërarchie onder water. De nieuwe vissen komen dus in aanraking met de bestaande populatie en zo kunnen de mogelijk aanwezige ziekten en/of virussen zich razendsnel verspreiden.”

Voeding 

Ook na het uitzetten gaat het geregeld mis. “Je moet weten wanneer je de karper wat voor type voeding geeft. Het ene water is bijvoorbeeld voedselrijk, in het andere is de waterkwaliteit mogelijk niet denderend. Dat zijn allemaal factoren die meespelen bij het water- en visstandbeheer.” Op basis van het doel – een hoogbezette visvijver kent een ander bestand dan een betaalwater – en parameters als waterkwaliteit, visbezetting en temperatuur maakt Breedveld een berekening voor de optimale hoeveelheid voer. “Voeding is de gemakkelijkste manier om te sturen, ook in het geval van zieke vissen. Dit is goedkoper en in de praktijk beter toepasbaar dan het toedienen van medicatie.” Om de effecten van de genomen maatregelen te kunnen monitoren, zijn regelmatige controles en behandelingen essentieel. “Je hond of kat geef je ook op tijd een wormenkuur. Dat is voor vissen soms ook noodzakelijk. Zorg voor de karper betaalt zich uit in gezonde vis.”



Verantwoord 

Aangezien ieder pondje door het mondje gaat, ging Breedveld op zoek naar het optimale voer. “Er was nog niets op de markt dat karpers op een verantwoorde manier laat groeien en lang gezond houdt. Dus ben ik op een betaalwater voer gaan testen. Na drie seizoenen monitoren hebben we karpervoer ontwikkeld voor intensief beviste wateren met een relatief groot bestand zoals verenigingsvijvers, commercials en betaalwateren.” Dit voer is gericht op de vis in plaats van op de sportvisser. “In de hengelsportzaak is vooral ‘McDonalds’ verkrijgbaar. Terwijl je ‘aardappelen, groente en vlees’ nodig hebt voor een gezond voedingspatroon. Vervetting zorgt ook bij karper voor hart- en vaatziekten.” Naast een optimale groei – van lengte en body, niet de buik – let Breedveld ook op andere indicatoren van een gezonde ontwikkeling. “Karpers met een gepolijste, frisse look hebben een gezonde slijmlaag. Die beschermt ze bijvoorbeeld tegen luis en parasieten.”

100% Marinevrije

In de zoektocht naar het ideale voer was er ook aandacht voor een zo duurzaam mogelijk karakter. “In veel pellets zit vismeel. Dat valt niet te rijmen met de zwaar onder druk staande visbestanden in de wereldzeeën. Daarom hebben we een korrel ontwikkeld waar geen grammetje vismeel of druppeltje visolie in zit.” Alle eiwitten in de Pro Insect pellets zijn afkomstig van de larven van de zwarte soldatenvlieg (black soldier fly) die worden gevoed met groente- en fruitafval. “Insectenmeel is heel smakelijk en voedzaam voor karper. Bovendien zit deze 100% marine vrije pellet – het resultaat van een samenwerking tussen CarpCare, Carp Pro Feed, Alltech Coppens en Sportvisserij Nederland – boordevol natuurlijke groei- en weerstandverbeteraars. Dankzij de hoge weerstand groeit de karper beter en herstelt hij sneller. Deze gezonde hap viel tijdens het testen goed in de smaak bij de karper.”


Monitoring visvijvers

De marine vrije pellets worden ook gebruikt als voer bij het project van Sportvisserij Nederland dat hengelsportverenigingen met een eigen visvijver ondersteunt. Als aanvulling op deze service brengt Breedveld periodiek een bezoek aan de vijvers om de waterkwaliteit te meten en de vis te controleren op de aanwezigheid van wormen, parasieten en bacteriële infecties. “Het is fijn om te zien dat bij verenigingen waar mijn adviezen serieus worden opgepakt in de regel mooiere en gezondere vissen rondzwemmen. Ook treedt daar veel minder sterfte op en zijn de vangsten beter. Als je veel korrels voert, associeert de vis die immers niet een-op-een met gevaar.” Vanwege zijn achtergrond en passie loopt Mark in sommige gevallen wel eens iets voor de troepen uit. Hij is er echter van overtuigd dat er steeds meer aandacht komt voor een gezond karperbestand. “Uiteindelijk is het heel simpel: vis die gezond is, groeit beter en leeft langer. Daar plukt iedereen de vruchten van.”

Gouden regel

Als karpervisser kun je zelf ook je steentje bijdragen aan een gezond visbestand. Mark: “De gouden regel is dat je nooit met vis sleept. Dat is onverantwoord en not done. Een vis die zijn hele leven in een bepaald water heeft doorgebracht en plotsklaps wordt overgezet, krijgt het zwaar te verduren. De stress die dit oplevert maakt hem kwetsbaar voor ziekten, wat ook de al aanwezige vis de das om kan doen.” Een ander groot gevaar is het zelf uitzetten van vis. “Zoals vissen uit koi vijvers en aankopen op beurzen. Dit kan fatale gevolgen hebben voor bestaande populaties.” Meer informatie over visziekten en karpervoer vind je op www.carpcare.nl en www.carpprofeed.com.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.