Waarom heb ik de VISpas en een lijst van viswateren nodig?

De regels om te mogen vissen in de Nederlandse binnenwateren staan in de Visserijwet. Kort gezegd komt het erop neer dat je een schriftelijke toestemming bij je moet hebben om te mogen vissen. In de meeste gevallen is dat de VISpas in combinatie met een Lijst van VISwateren. Als een water in de lijst staat, dan mag je er vissen anders niet. Het is aan de sportvisser om aan te tonen of die ergens mag vissen.

De VISplanner (www.visplanner.nl en de gratis VISplanner app) is in combinatie met de VISpas een rechtsgeldige toestemming. Met de VISplanner op je mobiele telefoon of tablet/laptop kun je bij controle aantonen dat je ergens mag vissen. De papieren Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren wordt daarom niet meer automatisch bijgesloten bij de VISpas.

De wateren die in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren staan, zijn ingebracht door visrechthebbende federaties en verenigingen. Visrechten zijn, op een enkele uitzondering na, verbonden aan de ondergrond. Als je eigenaar bent van de ondergrond, dan ben je ook rechthebbende van het visrecht. Dat visrecht kan worden verhuurd, veelal aan hengelsportverenigingen. Je kunt je dus voorstellen dat de visrechten, net als bij grondeigendom, enorm versnipperd zijn. Voor elk stukje water een andere visrechthebbende. 

Het streven van Sportvisserij Nederland is om zoveel mogelijk viswater beschikbaar te krijgen voor de aangesloten sportvissers. In grote lijnen hebben de verenigingen en federaties van Sportvisserij Nederland de visrechten van 95% van alle binnenwateren. Ongeveer 90% van al het binnenwater is opgenomen in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren.

We proberen dan ook om het boekje zo dik mogelijk te maken. Met de introductie van de VISpas is extra ingezet om meer water beschikbaar te krijgen. Dat is ook gelukt. Tientallen wateren zijn erbij gekomen. In de afgelopen jaren zijn er weer wateren bijgekomen, deze staan in de aanvullingslijsten. 

De sleutel om te komen tot een landelijk dekkende VISpas ligt bij de visrechthebbenden. Veelal de hengelsportvereniging, waar je lid van bent. En als lid kun je bepalen wat de verenigingen doen. Als die verenigingen allemaal zeggen ‘wij delen onze wateren’ dan hebben we bereikt wat eigenlijk alle sportvissers willen: één document, overal vissen.

Naast de VISpas is voor sportvissers die van meerdere verenigingen lid zijn, de extra VISpas ingevoerd. Voor die tweede, derde etc. (extra) VISpas hoef je geen landelijke afdracht te betalen. Daarmee wordt het een stuk goedkoper. Zo zijn sommigen bijvoorbeeld lid van drie verenigingen. Bij de eerste vereniging betaal je bijvoorbeeld €35, bij de tweede en derde ongeveer €15.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.