Zogenaamde BOFFFFs (big, old, fat, fertile, female fish) zijn zeer belangrijk voor het behoud van vispopulaties, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Hawaii (Manoa).
Foto: een grote (1.1 m), oude (ca.100 years), dikke (27.2 kg), vruchtbare vrouwtjesvis, in dit geval een 'shortraker rockfish' (Sebastes borealis) gevangen in Alaska.
Voor veel vissers zijn grote vissen interessanter om te vangen dan kleine vissen. Of het nu is om je ego te strelen dan wel je buik te vullen, in beide gevallen levert een grote vis meer op. Resultaten uit een recentelijk onderzoek laten echter zien dat juist het in leven houden van die grote vissen belangrijk is voor het behoud van vispopulaties.
Volgens Dr. Mark Hixon (University of Hawaii at Mânoa) laten diverse onderzoeken naar zoet- en zoutwater vissen duidelijk zien dat verlies van grote vissen de productiviteit en stabiliteit van visbestanden aantast. Dit heeft met name te maken met de bijdrage die grote oude vruchtbare vrouwelijke exemplaren (ook wel BOFFF’s of big, old, fat, fertile, female fish genaamd) leveren aan de productie.
Buffer-effect
Deze BOFFF’s leveren namelijk veel meer eieren dan hun kleinere soortgenoten. Bovendien zijn deze eieren van betere kwaliteit, waardoor de larven beter groeien en overleven dan die van jongere kleinere vrouwtjes. BOFFF’s paaien ook vaak op verschillende tijden en plaatsen in vergelijking met jongere vrouwtjes, waardoor de kans groter is dat sommige larven in een gunstig habitat terecht komen. Tot slot zijn deze vissen beter in staat ongunstige voorplantingsperioden te overleven, wat een buffer-effect voor de productie oplevert.
Gelukkig blijken organisaties voor visserijbeheer zich volgens Dr. Hixon langzaam aan steeds meer te beseffen dat het behoud van deze vissen essentieel is voor een stabiel visbestand en duurzame visserij.
Bron: Science Daily